Zvolenčanov vystrašila spenená rieka Hron. Zisťovali sme, čo mohlo tento stav spôsobiť


Zvolenčanov vystrašil spenený Hron. Zisťovali sme, čo to mohlo spôsobiť

Foto: Zvolenčanov vystrašila spenená rieka Hron. Zisťovali sme, čo mohlo tento stav spôsobiť Foto: Facebook/Katarína Ne-Diví Sa

Na sociálnej sieti sa v utorok objavila fotografia Hrona, ktorá vyvolala nejeden otáznik Jej autorkou je Katarína, ktorá k nej pridala popis: „Viete niekto, čo sa udialo s Hronom pri hati? Akoby tam niekto vylial cisternu saponátu. Pena je pomaly až po drevený most.“

V komentároch sa viackrát objavil názor, že tento stav treba okamžite nahlásiť. „Ohláste to aspoň polícii, oni už budú vedieť komu oznámiť zrejme havarijný stav,“ napísala Ružena.


„Vyskytuje sa to pravidelne každý rok v lete po dlhodobejších horúčavách,“ tvrdil Ľubomír. „V letnom období povrch hladiny môže ovplyvniť tiež prirodzený vplyv prírody. V lete teda nemožno vylúčiť výskyt biologických povrchovo-aktívnych látok, ktoré sú produktom činnosti vodných rastlín a rias,“ pridal názor Marek.

Naša redakcia oslovila Slovenský vodohospodársky podnik. „SVP neeviduje žiadne nahlásenie mimoriadneho zhoršenia kvality vôd. V prípade podozrenia na zhoršenie kvality vôd tento podnet prešetruje Slovenská inšpekcia životného prostredia. Za spenením vody môže byť premiešavanie vôd po dažďoch,“ uviedol hovorca Marián Bocák.