Chodníky sú vo viacerých obciach Banskobystrického kraja v kritickom stave, obyvatelia sa sťažujú


Chodníky v obciach banskobystrického kraja sú problémom všade

Foto: Chodníky sú vo viacerých obciach Banskobystrického kraja v kritickom stave, obyvatelia sa sťažujú
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook

Každá obec v Banskobystrickom kraji pracuje na projektoch pre rozvoj mesta alebo na pomoc občanom, športu alebo kultúre. Obyvateľom Banskej Bystrice, Zvolena i Banskej Štiavnice však prekážajú rozbité a neudržiavané chodníky. Na sociálnej sieti sa Zvolenčanka Anna posťažovala na miestne chodníky, čo spustilo vlnu sťažností obyvateľov aj z iných miest. 

„Zvolenské chodníky,“ tak vyzeral popis fotografií, ktoré Anna zdieľala na internete. Na fotkách je zjavné neudržiavanie a zlý stav chodníkov na zvolenskom sídlisku. 

Stav chodníkov vo Zvolene / zdroj: Facebook

Štát nemá peniaze, obce takisto. Pokojne môžeme mať opravené chodníky, ktoré nám budú závidieť, len z kadiaľ? Môžu zvýšiť dane, povedzme budete platiť za 3-izbový byt nejakých 200-300 euro ako daň z nehnuteľnosti a potom bude na chodníky, parkovací dom, atď. Aj to je cesta,“ reagoval na nespokojných občanov Marcel. 

„Mimo cyklistickej cesty popri Hrone nemáte kde ísť ani na korčule,“ napísala Katarína po zlej skúsenosti, kedy sa rozhodla vydať sa po zvolene na kolieskových korčuliach. Je výlet však nedopadol pozitívne. „Keby len na korčuliach, ale ani s kočíkom neprejdete,“ reagovala Jana. 

Zvolen nie je jediný

Pod príspevkom pani Anny sa vyjadrili aj nahnevaní občania z okolitých miest. „Všade je to asi rovnaké. Bývam v Banskej Bystrici. Vďaka takému chodníku som si v septembri zlomila nohu. Aké je to potom v zime? Pre vozíčkarov je to hrôza, zapadnú do dier každú chvíľu,“ Vlasta opísala situáciu v Banskej Bystrici.  „Také máme aj v Banskej Štiavnici,“ pridala sa Marika. 


Reakcia miest na stav chodníkov

„Okrem opráv chodníkov samospráva vynakladá peniaze na množstvo ďalších aktivít, vrátane zabezpečovania vzdelávania pre najmenších či opatrovateľskej služby pre najstarších,“ uviedol Martin Svatuška, hovorca mesta Zvolen.

Ďalej uviedol, že mesto investuje do rekonštrukcií, rozvoja, riešenia havárií a neočakávaných situácií, ako bola minulotýždňová búrka. Zabezpečuje vývoz odpadu, verejnú dopravu a osvetlenie. Ročné výdavky sú v miliónoch eur, pričom sa samosprávy musia vysporiadať so zlou ekonomickou situáciou.  „Zďaleka nie je možné pustiť sa ihneď do opravy všetkých chodníkov. Napriek tomu, ako sme už uviedli, mesto sa samozrejme stará aj o svoje chodníky. Samozrejme postupne a z balíka peňazí, ktoré si môže dovoliť na túto oblasť vyčleniť,“ doplnil Svatuška.

V Banskej Bystrici sa na chodníky vyčleňujú tisíce eur. „Pokiaľ ide o chodníky, v roku 2023 investovala samospráva do ich obnovy viac ako 380 000 eur. V aktuálnom roku je na stavebnú údržbu chodníkov, ciest i schodísk vyčlenených v mestskom rozpočte 1 275 000 eur. K dnešnému dňu sa podarilo zrealizovať opravy chodníkov na Radvanskej 2-6, Moskovskej 19-29, na Zelenej a Sládkovičovej pri zastávke MHD,“ uviedla hovorkyňa primátora Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.

Aktuálne sa stavebné práce sústreďujú na Školskej ulici a na križovatke Sládkovičovej ulice s Pršianskou cestou,“ doplnila Marhefková. Okrem spomínaných ulíc sa plánuje opraviť aj chodníky na Švermovej a Magurskej.







Zdroj: Facebook

Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj