Zvolenský primátor čelil kritike za svoj komentár. Regulované parkovanie zavedieme budúci rok v celom meste, napísal


Zvolenský primátor čelil kritike za svoj komentár. Týkal sa parkovania

Foto: Zvolenský primátor čelil kritike za svoj komentár. Regulované parkovanie zavedieme budúci rok v celom meste, napísal Foto: Facebook/Vladimir Manka - S vami. Pre vás.

Na sociálnej sieti sa objavil príspevok, ktorý na prvý pohľad nenaznačoval, že sa pod ním rozvíri obrovská diskusia medzi Zvolenčanmi. „Dobrý deň, zháňam 1-izbový byt na prenájom. Kvôli parkovaniu (dve autá, ktoré potrebujem parkovať) by som sa rád vyhol Západu,“ napísal Miroslav do miestnej facebookovej skupiny.

„Určite vás radi privítajú majitelia bytov s dvomi autami kdekoľvek na sídlisku. Teraz je to s parkovaním viac než hrôza všade po sídliskách, lebo jeden človek musí mať na parkovisku tri autá a takých tu máme dvoch, podotýkam nie firemné, ale súkromné, ešte si ich parkujú vedľa seba, aby nemuseli ďaleko prekladať z auta do auta. A jedna rodina s deťmi nemá kde zaparkovať s autom,“ nespokojne reagovala Jana.


Prekvapivo príspevok komentoval aj primátor mesta Vladimír Maňka. „Len pre Vašu informáciu, keď píšete, že kvôli parkovaniu sa chcete vyhnúť Západu - regulované parkovanie zavedieme budúci rok v celom meste. Na Západe sú ulice, napr. Tulská (ale nielen), kde zaparkujete bez problémov kedykoľvek aj o polnoci. Do 18-tej zaparkujete aj v iných uliciach,“ napísal primátor.

Zdroj: Facebook/Zvolen - fórum

Kritika primátora

Práve primátorov komentár bol hlavným spúšťačom diskusie, ktorá po ňom nasledovala. „Môžem sa opýtať, z akého dôvodu chcete spúšťať rezidenčné parkovanie v celom meste?“ zaujímalo Moniku.


Vladimír Maňka jej odpísal: „Z rovnakého dôvodu, ako sme ho už zaviedli v polovici mesta - aby sme pomohli obyvateľom s parkovaním. Vo Zvolene pribúda ročne 800 áut a situácia sa postupne stáva neúnosnou nielen na Západe, aby sme išli cestou - menej áut a viac zelene. Ale túto filozofiu prijalo mesto už pred viacerými rokmi.“

Monika sa opäť pýtala: „Viem, že na Západe bol problém a viem aj o dôvodoch, ale bavíme sa o iných častiach. Tak napríklad: čo ak na Zlatom Potoku nemáme problém s parkovaním ? Vytrácala sa mi teda pointa? Takže, prvé odôvodnenie môžeme rovno vyškrtnúť. A druhý dôvod teda nechápem. Ako menej áut viac a zelene? Zaplatím 20 eur za auto, nájomníci 400 alebo koľko to je, a moje auto sa zmení na strom alebo trávu alebo ako tomu mám chápať? Nemáme problém s parkovaním, neparkuje sa tu na trávnikoch a aj tak nám sem chcete dať nejaké rezidenčné parkovanie? Tak sa Vás pýtam prečo?“

Michal napísal, že parkovanie je najlepšia dojná krava. „Takže každý rok vo Zvolene pribudne 800 parkovacích miest. Paráda,“ reagoval na Maňkovu odpoveď Marián. Aj jemu primátor odpísal: „Za posledných 10 rokov tu pribudlo viac ako 8-tisíc áut, z toho je priemer 800 ročne. Keby nebola regulácia, tak by to teda paráda naozaj bola. Reguláciou sa z mesta mnoho áut vyparilo.”

Peter odkázal primátorovi: „To si už robíte z obyvateľov srandu, hlboko podhodnocujúc ich intelekt.” Filip dodal: „A toto je dôvod, prečo zo Zvolena odchádzame preč. Vaše nezmyselné rezidenčné parkovanie. Pevne verím, že ľudia budú mať možnosť sa odpratať zo Zvolena do lepšieho.”