VIDEO: Vandalizmus s kolobežkami v Banskej Bystrici pokračuje. Jednu našli zaparkovanú neďaleko Hronu


VIDEO: Vandalizmus s kolobežkami v Banskej Bystrici pokračuje

Foto: VIDEO: Vandalizmus s kolobežkami v Banskej Bystrici pokračuje. Jednu našli zaparkovanú neďaleko Hronu Foto: pixabay.com

Pod mostom v Banskej Bystrici našli zaparkovanú kolobežku. Vandalizmus so zdieľaným dopravnými prostriedkami v meste nepoľavuje. 

Na sociálnej sieti sa objavilo video kolobežky, ktorú niekto zaparkoval na veľmi netradičnom mieste. Dopravný prostriedok sa nachádzal pod mostom na národnej ulici. Stál neďaleko vodnej hladiny rieky Hron. 

Banskobystričania boli v komentároch príspevku pohoršení. „Neschvaľujem vandalizmus, ale tie kolobežky odparkované hocikde uprostred chodníkov, popod nohy tiež ľudom prekážajú. Takže používatelia by ich mali parkovať s rozumom,“ napísala Janka. 

Podľa občanov by si takýto skutok zaslúžil trest. „Odmena tomu, kto ju odtiaľ dostane hore na most,“ napísal Daniel. Iní občania sa na vandalizme zabávali, dokonca spomínali na to, čo všetko doposiaľ v Hrone skončilo. 

Diana Lunterová z náčelníctva Mestskej polície v Banskej Bystrici nás informovala, že každé nevhodne odstavené kolobežky sú hlásené prevádzkovateľovi služby, ktorý ich vo vlastnej kompetencii z miest odstráni. 


„Nastavené všeobecné podmienky prevádzkovateľa kolobežiek ukladajú povinnosti každému zaregistrovanému zákazníkovi prenajímanej kolobežky jej riadne zaparkovanie. Pri ich nedodržiavaní môže spoločnosť dočasne znemožniť prístup k používateľskému účtu, prípadne ho vylúčiť z používania,“ uviedla Lunterová. 

Lunterová doplnila, že mestská polícia nemá prístup k databáze vodičov kolobežiek a zákon č. 8/2009 o cestnej premávke v znení neskorších predpisov definuje jedine spôsob jazdy vodičov kolobežiek, no nezasahuje do spôsobu parkovania.  

Aké platia pravidlá pri parkovaní kolobežky ?

Kolobežku, bez ohľadu na to, či je vybavená pomocným pohonom, môžete parkovať na chodníku, avšak musí zostať voľný priestor pre chodcov aspoň jeden a pol metra. Rovnaké pravidlo platí aj pre bicykle a motocykle. Prevádzkovateľ kolobežiek po novom zriadiť aj zóny vyhradené na parkovanie. 

V aplikácií si dokážete pozrieť mapu odporúčaných a zakázaných parkovacích zón. Zakázané zóny sú vyznačené červenou farbou, pričom modré parkovacie ikony vyhradzujú vodičom miesta na parkovanie. Sú rozdelené na povinné a uprednostňované. 

Za nesprávne používanú, či zaparkovanú kolobežku hrozia vodičom pokuty. Aj keď je na zaparkovanie prostriedku potrebné odfotiť miesto, na ktorom vodič kolobežku necháva, neustále sa kolobežky stávajú problémami pre chodcov i vodičov. Pokiaľ nájdete kolobežku, ktorá je zaparkovaná nesprávne, môžete ju nahlásiť



Zdroj: Facebook

Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj