VIDEO: Nebezpečná jazda mohla skončiť tragicky. Dieťa sa vykláňalo z okna auta medzi Handlovou a Žiarom nad Hronom


VIDEO: Dieťa sa vykláňalo z okna auta medzi Handlovou a Žiarom nad Hronom

Foto: VIDEO: Nebezpečná jazda mohla skončiť tragicky. Dieťa sa vykláňalo z okna auta medzi Handlovou a Žiarom nad Hronom Foto: Facebook/Dopravný servis Žiar a okolie

Na internete sa objavilo video, ktoré nenaháňa hrôzu len vodičom, ale predovšetkým rodičom. Autor k nemu napísal takýto popis: „Pozrite sa na id**ta. Dieťa nepripútané v 90-ke sedí na dverách, no comment.“ Zábery boli natočené medzi Handlovou a Žiarom nad Hronom.

„Áno, dieťa bolo vystrčené z okna, mala som tú česť to vidieť na vlastné oči. Keď som to videla,len som sa modlila, aby to dieťa nevypadlo. Ja som si viezla tiež dvoch vnukov v staršom veku a to by som im vôbec nedovolila. Ak to bol otec dieťaťa, tak to bol nezodpovedný id**t. Ešte som dcére povedala, že nech sa pozrie, čo za blázna nechá trčať dieťa von z okna,“ napísala komentár Mária.


Ďalší z komentujúci si myslí, že takémuto rodičovi by mali odobrať svojprávnosť. „Tomu by som nedala ani dobytok voziť. Lebo človeka bolí, keď sa aj tomu niečo stane, nie to ešte dieťaťu. Zobrať vodičský,“ pridala sa Iveta.

Objavili sa aj tvrdšie názory. Podľa niektorých patrí na psychiatriu a už vôbec by nemal mať deti. „Pošlite video normálne na políciu. Tí si ho už poriešia,“ podporila autora videa Alica.


Pravidlá pre prepravu detí v aute

Z videa nie je na prvý pohľad jasné, o dieťa v akom veku približne ide. Preprava detí v aute však podlieha viacerým pravidlám:

  • dieťa do 150 cm výšky alebo do 36 kg hmotnosti musí byť prepravované v detskej autosedačke alebo na podsedáku,
  • dieťa do 150 cm výšky nesmie sedieť na sedadle vedľa vodiča, ak je aktivovaný airbag,
  • dieťa do 12 rokov nesmie sedieť na prednom sedadle,
  • všetky deti v aute musia byť pripútané bezpečnostnými pásmi.

Za prepravu dieťaťa bez detskej sedačky hrozí pokuta. Jej výška závisí od závažnosti priestupku a od toho, či ohrozilo bezpečnosť ostatných účastníkov cestnej premávky:

  • preprava dieťaťa do 150 cm výšky alebo do 36 kg bez detskej sedačky: pokuta 300 €,
  • preprava dieťaťa do 150 cm výšky na nesprávnom mieste v aute: pokuta 60 €,
  • preprava dieťaťa do 150 cm výšky bez detskej sedačky, ktorá viedla k ohrozeniu iného účastníka cestnej premávky: pokuta 1000 €,
  • v prípade, že nezapnutie sedačky viedlo k dopravnej nehode, vec sa rieši v správnom konaní a o treste rozhoduje príslušný orgán.

Dieťa nemusí byť v detskej sedačke, ak meria viac ako 150 cm a váži viac ako 36 kg. Takisto dieťa s výškou 135 cm a viac a váhou 22 kg a viac, ak je prepravované na zadnom sedadle vozidla kategórie M1 vybaveného trojbodovým bezpečnostným pásom, môže namiesto detskej autosedačky používať podsedák. Výnimkou môžu byť aj zdravotné dôvody na základe lekárskeho posudku.