VIDEO: Zvolenčania kritizujú chodník v parku na Zlatom Potoku. Ako po ňom prejdú kočíky či starší ľudia, pýtajú sa


VIDEO: Zvolenčania kritizujú chodník v parku na Zlatom Potoku. Čo im vadí?

Foto: VIDEO: Zvolenčania kritizujú chodník v parku na Zlatom Potoku. Ako po ňom prejdú kočíky či starší ľudia, pýtajú sa Foto: Facebook/Boris B. A.

Nedávno sme informovali, že v Park Jozefa Dekréta Matejovie na sídlisku Zlatý Potok vo Zvolene sa blíži do svojej finálnej podoby. S rekonštrukciou však nie sú spokojní mnohí Zvolenčania, ktorí zdieľajú rôzne nedostatky v miestnych facebookových skupinách.

Príspevok o parku pridala aj mestská poslankyňa Denisa Záchenská. Napriek viacerým vizuálnym nedostatkom v parku vidí potenciál. Jedným z problémov, ktorý sa podľa jej slov má riešiť, je vymývanie mlátového chodníka.


Ako uviedla, je spôsobené nedostatočným časom na vytvrdnutie a výskytom silných dažďov. Voda zo sídliska je navyše odvodnená priamo do parku. Dôležitosť zelene je krásne vidieť na miestach, kde je dostatočný porast a erózia chodníka je tam vďaka zachytávaniu zrážok mnohonásobne menšia. Chodníky sa preto budú opravovať,“ uviedla Denisa Záchenská.

Kritika na problematický chodník

Najaktuálnejšia vlna kritiky sa spustila práve na spomenutý chodník. Zvolenčan Boris pridal na sociálnu sieť video s popisom: „Toto sú tie „eko chodníky“ v parku na Zlatom Potoku, to nevymyslíš.“


Pod príspevkom sa nahromadili desiatky komentárov. Rozumiem vodozadržným opatreniam, ale po takomto chodníku by som kočík s vnúčikom neutisla, myslí si Angelika. Na tom sa môžem akurát tak zabiť. A ísť po ňom s kočíkom? No paráda, pridala sa Daniela.

Elena napísala: No toto technické riešenie sa veľmi ťažko obhajuje. Momentálne sú chodníky len aby boli. Skúsme sa nad tým odborne zamyslieť. Niekedy prax ukáže, že teória nie je všeobecne použiteľná. Alebo že by bolo treba nad chodníkmi rozprestrieť dáždniky, aby ich dážď nevymýval. Koľko času je potrebné, aby zatvrdli? To nie sú chodníky, ale turistické chodníky.Podľa Márie nie je takýto chodník vhodný ani pre starých ľudí či ľudí s poruchou mobility.

Vyjadrenie poslankyne nestačilo

Ku „eko chodníkom“ sa opäť vyjadrila aj Denisa Záchenská: „Prepúšťajú vodu do podzemia a udržiavajú ju tak v mieste dopadu. Sú moderným vodozadržným opatrením, ktoré v dnešnej dobe a pri klimatickej kríze potrebujeme. To, čo sa deje, keď takéto chodníky uplatňované nie sú, ste mohli vidieť posledné dni pri extrémnych zrážkach na Západe alebo pri autobusovej stanici. Voda musí niekde odtekať. A ak ste si čítali, čo sa o nich písalo posledné týždne, tak ste zaznamenali aj, že nestihli poriadne vytvrdnúť pred veľkými dažďami, ktoré boli a že sa ešte budú pred odovzdaním upravovať do vyhovujúceho a požadovaného stavu. Takto nezostanú.“

Michaela jej však oponovala. „Toto je podľa vás chodník? Pekne výhovorky, že nestihol vytvrdnúť. Čakám, kedy si niekto na nich, nedajbože, doláme nohu alebo niečo iné. Nič v tom parku sa nepodarilo a teraz obhajujete niečo takéto?“ pýta sa Zvolenčanka.

„Presne kvôli tomuto sa mlátove chodníky majú budovať tam, kde je maximálny sklon dva stupne. Pre tieto sklony existujú iné vodopriepustné chodníky. Nevadí, poučíme sa z toho a snáď nás Zvolenčanov to už nebude stáť veľa eur,“ dodal Matej.