VIDEO: Kto je vlastne 17-ročná Laura Frličková, slovenská víťazka v atletike na Majstrovstvách Európy


Foto: VIDEO: Kto je vlastne 17-ročná Laura Frličková, slovenská víťazka v atletike na Majstrovstvách Európy Foto: Facebook/ Šport RTVS

Laura Frličková cez víkend zabodovala na Majstrovstvách Európy do 18 rokov v disciplíne 100 metrov na  prekážky. 

Mladá 17-ročná študentka a atlétka Laura sa nielenže stala majsterkou Európy, prekonala aj európsky dorastenecký rekord a to s časom 12,86 sekundy. 

Športovkyňu prišli na šampionát povzbudiť jej blízki, rodina a priatelia. „Mám tu všetkých kamarátov, rodinu a rodina a kamaráti pozerajú online lebo sa sem nemohli odstaviť,“ povedala Laura pre Slovenský atletický zväz tesne po odbehnutí svojho rekordu. 

Mladá športovkyňa sa po závode vyjadrila, že takýto úspech vôbec nečakala. Dobehnúť chcela len šťastne s primeraným časom, dúfala, že jej osobný rekord by mohol byť pod 13,10 sekúnd. „Ale pod 13 sekúnd vôbec, a pod 12,90 sekúnd, to som asi nesnívala, o tom v živote ani vo sne,“ vyjadrila sa športovkyňa, ktorej výkon prekvapil ju samú. 

Víťazný beh Lauri Frličkovej na víkendovom šampionáte


Gymnastika pre ňu bola veľmi pomalá

Laura ako malá začala pôvodne s gymnastikou, no podľa jej slov, to bolo na ňu pomalé. Dnes rozhodnutie prejsť na atletiku vôbec neľutuje„Bolo to asi najlepšie rozhodnutie aké som mohla spraviť,“ spomína Laura na časy keď z gymnastiky prechádzala na atletiku, v ktorej sa jej aktuálne veľmi darí. 

Po začatí s atletikou sa najprv venovala dlhým behom, no jej tréneri usúdili, že Laure sadne šport, ktorý je rýchlejší. Dnes môžeme vidieť, že sa Laura Frličková našla práve v behu na prekážky, v ktorom, aj ked má len 17 rokov, exceluje.  


Laurin vzor a tlak

Aj keď je už vzorom pre mnohé deti, jej vlastným idolom je pre ňu jednoznačne Viky Forster, ktorá súťaží v rovnakej disciplíne a je Slovenka. Obdivuje aj iné zahraničné prekážkarky, ale Viky má pre ňu osobitný význam.

Forster súťaží medzi seniorkami a súťaží tak s vyššími prekážkami. Tie Laura zatiaľ nevyskúšala. Aj keď netuší, aké časy môže s vyššími prekážkami dosiahnuť, jej cieľom je splniť limit 13,92 sekúnd na najbližšie ME do 20 rokov v Tampere, kde bude súťažiť s rovesníčkami na seniorských prekážkach.

Laura po výhre na šampionáte / Zdroj: sportnet.sme.sk


Čo sa týka zvládania tlaku favoritky pred finále, ten bol prítomný už niekoľko týždňov pred pretekmi. Najskôr bola v tabuľkách druhá, potom prvá, a snažila sa tento tlak odfiltrovať. Pred rozbehmi mala veľký stres, najmä z obavy, aby nespadla alebo nevyštartovala skôr.

Najväčší stres zažila v semifinále, kde išlo o postup medzi najlepšie. Pred finále to už bolo lepšie, a bola odhodlaná získať zlato. Povzbudzovala sa myšlienkou, že ak zvládla dva behy, ten tretí by nemal byť problém.

Vo finále nastala situácia, keď jej súperka z Nemecka zakopla na deviatej prekážke. Ona si to počas behu nevšimla a dozvedela sa o tom až v rozhovore. Po prezretí videa zistila, že Nórka padla ešte na desiatej prekážke, ale to ju našťastie nerozhodilo, aj keď bežala vedľa nej a mohla jej naraziť do prekážok.




Zdroj: Slovenský atletický zväz, sportnet.sme.sk, STVR