Nálezca pokladu v okrese Lučenec stále čaká na odmenu. Nálezné mu nevyplatili ani po troch rokoch


Nálezca pokladu v okrese Lučenec stále čaká na odmenu

Foto: Nálezca pokladu v okrese Lučenec stále čaká na odmenu. Nálezné mu nevyplatili ani po troch rokoch Foto: pixabay.com

Nadšenec histórie z okresu Poltár čaká už tri roky na nálezné za zbierku mincí zo 17. storočia, ktorú našiel pri obci Nové Hony v okrese Lučenec.

Podľa znaleckého posudku majú mince hodnotu viac ako 4-tisíc eur. STVR informuje, že pamiatkový úrad Slovenskej republiky priznal nálezné, avšak peniaze zatiaľ nevyplatil, pretože v rozpočte na to chýbajú prostriedky.

Historický nález zo 17. storočia / Zdroj: STVR/Milan Vitéz

Problém sa ťahá už od roku 2021 a nálezca Milan Vitéz stále počúva len sľuby o termínoch, ktoré sa nedodržujú. Pamiatkový úrad uvádza, že všetky podklady dostal až v septembri 2023, čo celý proces predĺžilo.

„Problém je v tom, že roky idú a počúvam stále len rôzne termíny, že do konca roka a také, že do decembra. A stále je to nedodržané. Ja si myslím, že je to dehonestujúce ku mne, ako k poctivému nálezcovi,“ uviedol nálezca pre stvr.sk

Ministerstvo kultúry sľubuje nálezcovi vyplatenie odmeny a priznáva, že na krajských pamiatkových úradoch aj v Bratislave chýba dostatok pracovníkov, čo brzdí rýchle vybavenie podobných prípadov.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Zdroj: stvr.sk

Bratislava
Žilina
Košice
Trnava
Prešov
Bratislava
Nitra
Košice
Trenčín
Nitra
Prešov
Trnava
Trenčín
Žilina