Výbuch hviezdy na vlastné oči aj v Banskej Bystrici? Vedci zatiaľ nevedia presný termín vesmírneho divadla


Vesmírne divadlo by sa malo dať pozorovať aj voľným okom

Foto: Výbuch hviezdy na vlastné oči aj v Banskej Bystrici? Vedci zatiaľ nevedia presný termín vesmírneho divadla Foto: FB Astronómia v Nitre

Ak sa zaujímate o vesmír a astronómiu, zbystrite pozornosť. Počas tohto leta by sme mali byť svedkami jedinečného vesmírneho divadla. Ide o výbuch hviezdy T Coronae Borealis. Najlepšie podmienky na sledovanie výbuchu by mali byť na severnej pologuli. Voľným okom by sme ho teda mali vidieť aj v Banskej Bystrici a okolí.

Hviezda sa nachádza v súhvezdí Severná koruna. Naposledy jej vzplanutie astronómovia zaznamenali v roku 1946. Opakovať by sa teda malo po 78 rokoch. Podľa nitrianskych astronómov je dvojhviezdny systém tvorený z dvoch zložiek - veľkej chladnej zložky a menšej horúcej. Práve to je dôvodom, že si vesmírne divadlo budeme môcť vychutnať na vlastné oči.

„Chladnú zložku tvorí červený obor, ktorý prenáša materiál na horúcu zložku, bieleho trpaslíka obklopeného akrečným diskom. Systém je ukrytý v hustom oblaku materiálu z červeného obra. Materiál z červeného obra ale neprúdi rovnomerne a tak jasnosť dvojhviezdy ako celku v priebehu rokov kolíše. Keď sa na bielom trpaslíkovi nahromadí dostatok hmoty, prekročí jeho teplota kritickú hranicu a dôjde k zapáleniu termojadrových reakcií. Jasnosť hviezdy sa neuveriteľne zvýši a my sledujeme tzv. výbuch novy,“ uvádzajú nitrianski astronómia na sociálnej sieti.

Problém je však v tom, že nepoznáme presný termín, kedy budeme môcť výbuch hviezdy pozorovať. Podľa predpovedí odborníkov by k tomu malo dôjsť niekedy v priebehu tohto leta, najneskôr v septembri. Astronómia to predpokladajú preto, lebo už minulý rok zaznamenali stúpanie jasnosti tejto hviezdy.


Nie všetci vedci sú však optimisti. Napríklad astronóm Ladislav Hryc z hvezdárne v Hurbanove nabáda na opatrnosť - k očakávanému vesmírnemu divadlu podľa neho nakoniec nemusí prísť, respektíve jeho intenzita nebude tak vysoká, aby bolo jeho pozorovanie zaujímavé pre širokú verejnosť.

„Na jednej strane je úžasné, že rastie záujem o astronómiu, mladých ľudí to určite pritiahne k nočnej oblohe. Na druhej strane by bolo smutné, ak by boli sklamaní, keby sa nič neudialo, pretože aj tento scenár je reálny,“ uviedol Ladislav Hryc v rozhovore pre časopis Veda na dosah. Odborník sa skúmaniu hviezdy T Coronae Borealis venoval už v 80. rokoch minulého storočia.

Ak sa však očakávania verejnosti naplnia, najlepšie podmienky na sledovanie výbuchu nájdete mimo veľkých miest, v oblastiach s nižšou intenzitou umelého osvetlenia. Odborníci tiež odporúčajú vopred si naštudovať mapu nočnej oblohy a poznať polohu hviezdy na oblohe.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Žilina
Prešov
Košice
Bratislava
Trnava
Nitra
Trnava
Prešov
Trenčín
Košice
Bratislava
Trenčín
Nitra
Žilina