FOTO: Šťastný nález v nešťastí. Našli sa historické odkazy po búrke v Španej Doline


FOTO: Šťastný nález v nešťastí. Našli sa historické odkazy v Španej Doline

FOTO: Šťastný nález v nešťastí. Našli sa historické odkazy po búrke v Španej Doline
Galéria: 25 fotiek
Foto: Facebook

Vo štvrtok zasiahla historický kostol v Španej Doline mimoriadne silná búrka, pri ktorej blesk spôsobil značné škody. Časť veže sa zrútila a poškodila drevenú šindľovú strechu kostola. Pri opravách strechy sa našiel historický nález z 19. storočia. 

Vďaka rýchlej reakcii miestnej richtárky, Martina Wilhelmerovej, bola strecha už počas víkendu opravená. Rekonštrukcii sa zhostili Patrik Rešovský so svojím kolegom, odborníci na výškové práce, a asistoval im aj rektor kostola Juraj Karcol so svojím tímom. Ich promptná práca nielenže obnovila strechu, ale počas opráv priniesla aj veľké prekvapenie.

V odlomených častiach veže bola objavená kovová nádoba obsahujúca dve historické listiny a kovové mince z roku 1858. Tieto predmety tam uložili naši predkovia v rámci časovej schránky počas jednej z minulých renovácií veže a strechy. Okrem toho sa v nádobe našla aj kovová obálka, ktorá môže pochádzať z ešte staršieho obdobia, možno dokonca z čias baroka.

Galéria: 25 fotiek

Aktuálne prebieha dokumentácia týchto vzácnych nálezov. Pred ich opätovným uložením do časovej schránky budú historické artefakty sprístupnené verejnosti na špeciálnej akcii. Špania Dolina tak opäť dokazuje, že je miestom plným prekvapení a fascinujúcich príbehov z minulosti.

 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu




Zdroj: Facebook

Bratislava
Prešov
Košice
Žilina
Trenčín
Trenčín
Žilina
Prešov
Bratislava
Košice
Trnava
Trnava
Nitra
Nitra