Čelili obžalobe za prípravu vraždy. V Banskej Bystrici odsúdili dvoch mužov za nedovolené ozbrojovanie


V Banskej Bystrici odsúdili dvoch mužov za nedovolené ozbrojovanie

Foto: Čelili obžalobe za prípravu vraždy. V Banskej Bystrici odsúdili dvoch mužov za nedovolené ozbrojovanie Foto: noviny.sk

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) s pracoviskom v Banskej Bystrici odsúdil vo štvrtok (11. 7.) Romana a Petra za nedovolené ozbrojovanie na osem rokov za mrežami. Ako uvádza portál noviny.sk, dvojica pôvodne čelila obžalobe za prípravu úkladnej vraždy policajta z trnavskej pohotovostnej motorizovanej jednotky. Nakoniec však súd skutok prekvalifikoval.

Rozsudok ešte nie je právoplatný. Prokurátor a aj obhajoba priamo na súde zahlásili odvolanie.
Súd uznal argumentáciu obhajoby v tom, že nebol v konaní preukázaný úmysel usmrtiť, čiže príprava úkladnej vraždy sa nepotvrdila. Súd však prekvalifikoval toto konanie tak, že posúdil zaobstarávanie semtexu ako nedovolené ozbrojovanie,“ uviedol Juraj Gavalec, obhajca Romana. Pre neho je to ďalší trest, pretože si aktuálne už jeden odpykáva za drogy.


Prokurátor pôvodne podal obžalobu pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v štádiu prípravy na chránenej osobe a z osobitného motívu. Ako ďalej uvádza portál, policajta podľa nej plánovali pripraviť o život pomocou nastraženej bomby počas jazdy autom. Malo ísť o pomstu pre opakované služobné zákroky.

Ku vražde nakoniec nedošlo, pretože polícia zadržala Romana v súvislosti s inou trestnou činnosťou. Plán mužov sa tak podarilo včas odhaliť. Polícia ich obvinila ešte minulý rok v auguste, obaja však vinu pred súdom popierali. Prokurátor navrhoval pre Romana a Petra 25 rokov väzenia, obhajoba zase ich oslobodenie spod obžaloby.



Žilina
Bratislava
Trnava
Trenčín
Žilina
Košice
Prešov
Košice
Trenčín
Nitra
Bratislava
Trnava
Nitra
Prešov