Miliónová investícia, ktorú nečakali najbližších 10 rokov je tu: Rimavská Sobota sa dočká nových úsekov R2 už čoskoro


Foto: Miliónová investícia, ktorú nečakali najbližších 10 rokov je tu: Rimavská Sobota sa dočká nových úsekov R2 už čoskoro Foto: pixabay.com

V decembri 2022 sa bývalý minister dopravy Andrej Doležal vyjadril skepticky k výstavbe rýchlostnej cesty medzi Lučencom a Košicami. Podľa jeho slov príprava stagnuje a v nasledujúcich desiatich rokoch nepredpokladá žiadne reálne kroky smerujúce k jej výstavbe. Namiesto toho očakával skôr budovanie obchvatov a ciest prvej triedy.

Na druhej strane, súčasný minister dopravy Jozef Ráž 6. júla oznámil plánovanú investíciu vo výške približne 110 miliónov eur, ktorá má výrazne zlepšiť dopravu medzi Rimavskou Sobotou a Tornaľou. V rámci strategických investícií schválených 10. júla sa ocitli aj dva úseky R2 v okrese Rimavská Sobota​.

Nové úseky R2 v okrese Rimavská Sobota

Investičný plán zahŕňa výstavbu úsekov R2 Zacharovce – Bátka a Bátka – Figa. Tieto projekty sa pôvodne neplánovali realizovať pred rokom 2032, pričom štúdia uskutočniteľnosti odporúčala ich výstavbu až po roku 2038. Avšak aktuálne sú tieto úseky vo vysokom štádiu pripravenosti, s vydaným stavebným povolením a vypísaným stavebným konaním.


Investícia do úsekov ciest v okolí Rimavskej Soboty

Úsek R2 Zacharovce – Bátka

Výstavba úseku R2 Zacharovce – Bátka by mala začať v druhom kvartáli 2026 a trvať približne dva roky. Tento osemkilometrový úsek bude súčasťou medzinárodného ťahu E58, preberie tranzitnú dopravu a výrazne odľahčí existujúcu cestu 1/16. Projekt zahŕňa 14 mostov, približne 2 kilometre protihlukových stien a dve mimoúrovňové križovatky. Očakáva sa, že zlepší plynulosť a bezpečnosť dopravy, a zároveň zníži negatívne dopady na životné prostredie.

Úsek R2 Bátka – Figa

Výstavba tohto šesťkilometrového úseku je naplánovaná od tretieho kvartálu 2025 do druhého kvartálu 2028. Tento úsek prispeje k zvýšeniu kapacity cestného ťahu v smere západ – východ a pomôže vytvoriť súvislú sieť diaľnic a rýchlostných ciest s nadregionálnou dopravnou funkciou​.

Tieto investície do cestnej infraštruktúry sú zásadným krokom k zlepšeniu dopravy na juhu Slovenska a prispejú k ekonomickému rozvoju regiónu.



Zdroj: ndsas.sk, mynovohrad.sme.sk, mfsr.sk