Mimoriadna situácia na Horehroní. Vysoké teploty lykožrútovú kalamitu zhoršujú


Mimoriadna situácia kvôli lykožrútovej kalamite sa zhoršuje

Foto: Mimoriadna situácia na Horehroní. Vysoké teploty lykožrútovú kalamitu zhoršujú
Galéria: 5 fotiek
Foto: forestportal.sk

Lykožrútová kalamita na Horehroní pretrváva už od začiatku roka. Šíreniu sa nepodarilo zabrániť a aktuálne vysoké teploty lykožrútom neškodia, naopak, vyhovujú im. Aktuálne bola vyhlásená mimoriadna situácia. 

V máji bola verejnosť oboznámená so skutočnosťou, že sa lykožrútová kalamita rozšírila aj do oblastí Detvy a Revúcej. Štátny podnik Lesy Slovenskej republiky informovali o krokoch, ktoré sú nútení podniknúť, aby zamedzili šíreniu. Bola potrebná maximálna ťažba a spracovanie kalamity. 

Prioritou Lesou SR s narastajúci teplotami bolo zastaviť kalamity čo najskôr. „Musíme konať rýchlo, preto pristupujeme s ťažobnými spoločnosťami na priame rokovacie konania. V našom záujme je v čo najkratšom možnom čase kalamitu spracovať a tým zmierniť negatívne dopady voči všetkým dotknutým stranám,“ uviedol v máji generálny riaditeľ LESY SR, Tibor Menyhart. 

Situácia s lykožrútom doposiaľ neustála a šíri sa ďalej. Vysoké letné teploty kalamitu zhoršujú. „Okolo 150-160 tisíc metrov kubických a čísla rastú, musíme rýchlo konať kým nezačnú lietať do ďalších stromov,“ povedal Dávid Hančinský z odboru riadenia národných parkov MŽP SR pre tvjoj.sk Lykožrút napadol už vyše tisícku stromov. 


Galéria: 5 fotiek

Lykožrúty nie sú jediným rizikom. V lesoch s napadnutými stromami hrozia intenzívne požiare, ktoré by v týchto dňoch bolo len veľmi ťažké zahasiť. Ivan Chromek z Technickej univerzity Zvolen pre tvjoj.sk ozrejmil, že sa požiar v takýchto podmienkach šíri veľmi rýchlo a jeho rýchlosť môže dosiahnuť až 4 metre za minútu.  

Minister Takáč zdôraznil urgentnosť ťažby dreva a špeciálneho spracovania už v máji. „Osobne som terén nad Čiernym Balogom navštívil aj v máji. A jedinou šancou, ako zachrániť Poľanu či Dobročský prales, je čo najrýchlejšie odpratať všetko mŕtve drevo a napadnuté stromy z postihnutých oblastí, aby sa podkôrniky v priaznivých podmienkach nemnožili a nenapádali ďalšie stromy,“ uviedol. 

S otázkami, či je možné podobným situáciám predísť a či jediný spôsob, ktorý pri zamedzení kalamity existuje, je výrub stromov, sme sa obrátili na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Správu budeme aktualizovať o ich vyjadrenie.





Zdroj: noviny.sk, lesy.sk, spravy.rtvs.sk,forestportal.sk