VIDEO: Okrem miestnych sa v štiavnických tajchoch kúpu aj štvornohí návštevníci. Bobry videli na viacerých jazerách


Okrem miestnych sa v štiavnických tajchoch kúpu aj štvornohí návštevníci

Foto: VIDEO: Okrem miestnych sa v štiavnických tajchoch kúpu aj štvornohí návštevníci. Bobry videli na viacerých jazerách Foto: Facebook

Jazerá a tajchy v okolí Banskej Štiavnice sú pravidelne navštevované veľkým množstvom návštevníkov. Miestni a aj turisti vyhľadávajú prírodné kúpaliská po celej krajine. S prírodou však môžu očakávať netradičných hostí. 

Pri tajchu v Banskej Štiavnici bol spozorovaný bobor, ktorý prebýva v okolí vodných nádrží. Obyvatelia, ktorí bobry videli, tvrdia, že sa zviera vyskytuje na viacerých miestach v oblasti. 

Podľa slov miestnych, bobry prebývajú na rozsiahlom území. Zostáva po nich v lesoch viditeľná stopa v podobe popadaných stromov, či vytvorených hrádzí. 


„Keď sa pôjdete prejsť okolo jazera, tak aj uvidíte ich dobre odvedenú prácu,“ napísal v komentároch pod príspevkom Marek. Niektorým z miestnych prekáža škoda na stromoch, ktorú zver spôsobuje. „Samozrejme je to škoda, ale bobor je chránený zákonom. Sú to zvery, nerozmýšľajú ako ľudia, bohužiaľ. Ale sú aj iné tvory ktoré rúbu drevo na čierno, tak Bobrovi to hádam môžeme odpustiť, je to pud,vyjadril sa Marek ku komentárom, nahnevaných Štiavničanov. 


„Štyridsať stromov je okolo tajchu celkom poškodených. Za cestou mimo tajchu celú horu urobili. Riadna spúšť,“ vysvetlil situáciu pán Vladimír.  

„Je vo svojom prostredí. A keď robia holé výruby v ochranných pásmach, tak vám to nevadí,“ napísala Anna, s čím Vladimír nesúhlasil. Podľa neho umelé jazero nie je prirodzeným prostredím pre zviera ako je bobor. „A kde má ten bobor ísť, hrýzť horúci asfalt? Hľadá vodu a stromy, je to jeho prostredie,“ doplnila Anna. 

Pre bližšie informácie sme sa obrátili na Chránenú krajinnú oblasť Štiavnických vrchov. Kontaktovali sme ich s otázkami, či je možné vyhradiť zvieratám územia, a tak ich chrániť pred stretom s človekom a naopak. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Zdroj: Facebook

Košice
Nitra
Prešov
Žilina
Trnava
Žilina
Trnava
Nitra
Trenčín
Bratislava
Bratislava
Prešov
Trenčín
Košice