VIDEO: Starohutský vodopád. Skrytý poklad Štiavnických Vrchov


Foto: VIDEO: Starohutský vodopád. Skrytý poklad Štiavnických Vrchov Foto: regiongron.sk

Ak hľadáte miesto na víkendový výlet v Banskobystrickom kraji, Starohutský vodopád v Štiavnických vrchoch je ideálnou voľbou. Tento prírodný skvost, nachádzajúci sa neďaleko dediny Stará Huta, ponúka návštevníkom nezabudnuteľný zážitok.

Krásy a História Starohutského Vodopádu

Starohutský vodopád je jedným z vodopádov v Štiavnických vrchoch. Voda tu padá z výšky približne 5 metrov a vytvára pôsobivú kaskádu, ktorá je obklopená bujnou zeleňou. Tento prírodný úkaz je výsledkom eróznej činnosti Starohutského potoka, ktorý preteká cez andezitové podložie.

Vodopád má bohatú históriu, ktorá siaha do čias, keď v okolí prekvital banícky priemysel. Dedina Stará Huta, nachádzajúca sa v blízkosti vodopádu, bola kedysi významným centrom hutníctva.


Ako sa Dostať k Vodopádu

Prístup k Starohutskému vodopádu je pomerne jednoduchý. Výlet môžete začať v dedine Stará Huta, kde sa nachádza malé parkovisko. Odtiaľ vedie nenáročná turistická trasa, ktorá je vhodná aj pre rodiny s deťmi. Cesta k vodopádu trvá približne 20 minút a ponúka krásne výhľady na okolitú krajinu.

Okolie vodopádu ponúka aj miesta na posedenie a je vhodné na piknikovanie v prírodnom prostredí. Pre tých, ktorí majú záujem o ďalšie objavy, odporúča sa pokračovať na Jašekovu skalu, kde sa nachádza výhľad, alebo pokračovať po celom Náučnom chodníku Vojšín.


Na výlet k vodopádu odporúčame vziať si pohodlnú turistickú obuv, najmä ak plánujete preskúmať aj okolie. Nezabudnite si so sebou zobrať fotoaparát, pretože vodopád a jeho okolie sú mimoriadne fotogenické. V letných mesiacoch si môžete pribaliť aj plavky, pretože osviežujúca voda potoka je ideálna na rýchle ochladenie.

Ďalšie Aktivity v Okolí

Okolie Starohutského vodopádu ponúka množstvo ďalších aktivít. Milovníci histórie môžu navštíviť miestne banícke pamiatky alebo sa vybrať na prechádzku po historických chodníkoch. V dedine Stará Huta a jej okolí nájdete aj niekoľko tradičných reštaurácií, kde môžete ochutnať regionálne špeciality.

Starohutský vodopád je skutočným skrytým pokladom Banskobystrického kraja. Či už ste nadšeným turistom, milovníkom prírody, alebo hľadáte miesto na pokojný rodinný výlet, tento vodopád vám poskytne krásny a nezabudnuteľný zážitok. Navštívte ho a objavte kúzlo Štiavnických vrchov na vlastnej koži.





Zdroj: turisticky.sk, kamnavylet.sk, regionron.sk