Vo Zvolene zbúrajú nebezpečnú azbestovú škôlku. Mesto získalo na postavenie novej 2 milióny eur


Vo Zvolene zbúrajú nebezpečnú azbestovú škôlku. Mesto postaví novú

Foto: Vo Zvolene zbúrajú nebezpečnú azbestovú škôlku. Mesto získalo na postavenie novej 2 milióny eur Foto: pixabay.com

Mesto Zvolen sa stará aj o tých najmenších. Onedlho v meste vyrastie nová moderná materská škola.

Na mieste starej budovy Materskej školy 1. mája vyrastie nová, moderná a bezpečná škôlka. Viac ako štyridsaťročná drevostavba bude čoskoro zbúraná a nahradená novou budovou, ktorá bude energeticky úspornejšia a bezpečnejšia pre deti aj zamestnancov. Starú budovu totiž postavili z materiálov obsahujúcich nebezpečný azbest.

„Pri plnení sľubu, ktorý sme pred časom dali rodičom i samotným deťom, sme urobili ďalší veľký krok. Podarilo sa nám získať takmer 1,8 milióna eur z Plánu obnovy a odolnosti. Ide o plnú výšku toho, čo sme požadovali. Nová budova bude predstavovať pekný a bezpečný priestor pre vzdelávanie malých Zvolenčanov, kapacitu dokonca zvýšime o 40 detí, po novom ich bude môcť Materskú školu 1. mája navštevovať až 120,“ informoval primátor mesta Zvolen, Vladimír Maňka. 

Aktuálne budova škôlky bude zbúraná

Mesto už ukončilo verejné obstarávanie a všetko je pripravené na začatie stavby. Mechanizmy sa čoskoro pustia do demolácie starej budovy z osemdesiatych rokov.


Na mieste škôlky by sa podľa slov vedúceho odboru výstavby, Maroša Hrádela, by mali vyrásť štyri nové pavilóny. Hospodársky pavilón vrátane jedálne a technického zázemia bude modernizovaný, spevnené plochy budú upravené a oporný múr aj oplotenie budú zrekonštruované. „Samozrejmosťou je vybavenie učební úplne novým nábytkom a zariadením,“ uviedol Hrádel. 

Vedúca katedry Zuzana Almáši Koreňová datovala zaradenie škôlky pod Ministerstvo školstva až od septembra 2025. 

Zvolen tak pokračuje v zvyšovaní kapacít svojich materských škôl. Po 40 nových miestach v Materskej škole Prachatická pribudne ďalších 40 aj v Materskej škole 1. mája, čím sa výrazne zlepšia podmienky pre predškolské vzdelávanie v meste.




Zdroj: Mesto Zvolen