EURO 2024 bolo inšpiráciou. David Brűnn sa vracia do tímu spod Urpína s novými skúsenosťami


Foto: EURO 2024 bolo inšpiráciou. David Brűnn sa vracia do tímu spod Urpína s novými skúsenosťami Foto: mfkdukla

David Brűnn, kondičný tréner slovenskej futbalovej reprezentácie a zároveň tréner kondičnej prípravy v MFK Dukla, sa vrátil z prestížneho futbalového šampionátu EURO 2024. Tento šampionát pre neho znamenal viac ako len splnený sen. Priniesol si odtiaľ nielen nezabudnuteľné zážitky, ale aj množstvo skúseností, ktoré plánuje využiť v nadchádzajúcej sezóne pri trénovaní svojich zverencov.

Povedal by som, že o niečom podobnom sa mi ani nesnívalo, takže možno aj niečo viac ako splnený sen. V prvom rade sa domov vraciam so silnými emóciami a možno ešte stále nie úplne spracovanou prehrou s Anglickom,“ hovorí Brűnn pre MFK Dukla. „Tréner Francesco Calzona od prvého meetingu nastavoval atmosféru, že ako tím dokážeme dosiahnuť niečo výnimočné a boli sme k tomu naozaj blízko. Každopádne si uvedomujeme, že sme splnili cieľ a zanechali dobrý dojem u fanúšikov a odbornej verejnosti, takže môžeme hovoriť aj o určitej miere spokojnosti.

Najsilnejší dojem na Brűnna zanechala tímová súdržnosť. Mužstvo bojovalo jeden za druhého, všetci sa podriadili systému trénera. Tento aspekt bol viditeľný na ihrisku aj mimo neho. 

Počas EURA to už bolo menej o kondičnom trénovaní a práve viac o dôležitých minútach strávených na ihrisku pri taktike a samozrejme o zápasoch,“ vysvetľuje tréner. Hráčom sa venoval aj individuálne a sústredil sa na ich potreby. V prípravnom kempe v Rakúsku mali priestor doladiť detaily a pripraviť hráčov na fyzickú záťaž turnaja.


Jednou z najväčších výziev pre Brűnna a jeho talianskeho kolegu Alessandra Bulfoniho bolo zvoliť správnu tréningovú dávku. Sledovali hlavné metriky ako celková odbehnutá vzdialenosť, akcelerácie, decelerácie a intenzitu behu. Na základe týchto údajov mohli prispôsobiť tréningy tak, aby nepresiahli plánované hodnoty. 

Po návrate z šampionátu sa Brűnn zapája do letnej prípravy s MFK Dukla. „Ešte kým som bol na šampionáte, tak sa môj kolega, kondičný tréner Andrej Caban kompletne postaral o rozbehnutie nadchádzajúcej sezóny,“ dodáva David Brűnn. „Pred prípravou sme si spoločne s Andrejom a hlavným trénerom nastavili kľúčové body a smerovanie prípravy, o čom ma potom Andrej priebežne informoval na diaľku. Našim cieľom je každoročne maximalizovať výkon hráčov a minimalizovať riziko zranení.

Poďla Brűnna EURO 2024 ukázalo, že najdôležitejšia je výborná fyzická príprava. Na najvyššej úrovni musia hráči odbehnúť obrovské vzdialenosti, a to za čo najkratší čas. „Môžem ale povedať, že aj v Dukle máme hráčov, ktorí po fyzickej stránke spĺňajú reprezentačné kritériá. Nebude to teda možno o nových postupoch, ale skôr o detailoch, ktoré sa snažíme neustále zlepšovať.



Zdroj: mfkdukla