Invázne rastliny musia byť pod kontrolou, avizuje banskobystrická samospráva a vyzýva vlastníkov na nápravu


Foto: Invázne rastliny musia byť pod kontrolou, avizuje banskobystrická samospráva a vyzýva vlastníkov na nápravu Foto: Facebook/Mesto Banská Bystrica

Invázne rastliny majú schopnosť rýchlo sa rozširovať prostredníctvom koreňov, odrezkov a semien. Ich najväčším negatívom je schopnosť vytláčať pôvodné rastlinstvo na rozsiahlych plochách. Týmto spôsobom nielenže ničia prírodu, ale tiež spôsobujú značné ekonomické škody, najmä v poľnohospodárstve a lesníctve. Tieto rastliny dokážu prežívať nepriaznivé podmienky a predstavujú najväčšiu hrozbu pre biodiverzitu. Práve preto je dôležité ich odstraňovať.

Samospráva aktívne pracuje na minimalizovaní prítomnosti inváznych rastlín vo svojom území. Na základe zákonných predpisov pravidelne vyzýva vlastníkov, správcov a užívateľov pozemkov, aby tieto rastliny odstraňovali tiež.

Ktoré rastliny patria medzi invazívne a prečo?

Medzi najbežnejšie invázne bylinné druhy patrí boľševník obrovský, netýkavka žliazkatá, glejovka americká, rôzne druhy pohánkovca, ambrózia palinolistá a zlatobyľ kanadská a obrovská. Medzi invázne dreviny patria pajaseň žliazkatý, beztvarec krovitý, kustovnica cudzia a javorovec jaseňolistý.

Tieto invázne druhy vytvárajú rozsiahle porasty najmä popri vodných tokoch, cestách, železniciach a na opustených priestranstvách. Často zasahujú aj do cenných pôvodných rastlinných spoločenstiev, ktoré vytláčajú, čím ešte viac ohrozujú biodiverzitu.


Zdroj: Facebook/Mesto Banská Bystrica

Najlepšie je pravidelné odstraňovanie

V okolí Banskej Bystrice sa vyskytuje čoraz viac zanedbaných pozemkov. Je dôležité, aby každý vlastník pozemku, správca alebo užívateľ dodržiaval povinnosť odstraňovať invázne rastliny. Spolupráca všetkých je kľúčová na zvládnutie tohto problému. Existuje možnosť zapojiť sa do miestnych iniciatív a programov, ktoré sa zameriavajú na odstraňovanie týchto škodlivých druhov.

Kontroly výskytu a odstraňovanie inváznych rastlín môžu mať veľký vplyv na ochranu prírody a ekonomiky. Pravidelná aktivita môže prispieť k zachovaniu biodiverzity a k zníženiu škôd, ktoré tieto rastliny spôsobujú.

Zdroj: Facebook/Mesto Banská Bystrica




Zdroj: Facebook/Mesto Banská Bystrica