Čo hovoria Bystričania na hexagonové dielo v parku? Názory obyvateľov sa rôznia


Foto: Čo hovoria Bystričania na hexagonové dielo v parku? Názory obyvateľov sa rôznia
Galéria: 7 fotiek
Foto: Facebook

Umeleckého dielo, ktoré bolo nedávno pod pamätníkom SNP v Banskej Bystrici zrekonštruované, rozvírilo diskusiu občanov. Je podľa nich 67-tisíc eur priveľa na záchranu umeleckého diela? Niektorí by si vedeli predstaviť investíciu inde. 

Názory Bystričanov sú dvojaké. Na jednej strane stoja obyvatelia, ktorým sa zdá rekonštrukcia diela predražená. Na strane druhej sú obyvatelia, ktorí s investovanou sumou súhlasia. Podľa nich si pamiatka zaslúžila obnovu a rozumejú nákladom, ktoré bolo potrebné do diela investovať

„Nádhera! Poctivá profesionálna remeselná robota za poctivý peniaz. Urobila lokálna remeselná firma zamestnávajúca lokálnych ľudí s dielňou lokálne na doline. Previezla lokálna dopravná firma,“ napísal v komentároch Peter, ktorý je rád, že zákazku vyhrala lokálna firma a bola podporená miestna ekonomika. Dôraz kladie najmä na lokálnosť práce, ktorou bola pamiatka podchytená. 

„Hexagon si to určite zaslúžil, boli sme tam so spolužiakmi a kamošmi celé detstvo a moje deti si ho tiež užili dostatočne a myslím, že aj užijú na vlastnú zodpovednosť a to majú 14 a19 rokov,“  spomína Zuzana na časy, ktoré na mieste v detstve strávila.

Uviedla aj, že jej 14-ročná dcéra nemá v meste priestor, kde by sa mohli s kamarátmi zdržiavať a vyblázniť. Detské ihriská pre nich už nie sú vhodné, no hexagonové dielo je práve miestom, ktoré mladí obľubujú. 

Viacerí Bystričania spomínajú práve na príjemné chvíle, ktoré počas detstva na mieste strávili. „Sám som tam vyrastal a hral sa, bral som to ako dieťa automaticky že je to ihrisko, ale ak sa nad tým zamyslíte a reálne sa na to pozriete, s ihriskom to nikdy nemalo nič spoločné. Bolo to vždy umelecké dielo po ktorom sa dalo “vešať” a hrať sa tam. Nostalgia je veľká ale treba brať veci reálne,“ vyjadril sa v komentároch Aty, ktorý je rád, že sa miesto obnovilo. 

„Je to história mesta a perfektný prvok v parku. Cena 67.000€ síce vyzerá vysoká ale ak si porátate náklady na celý proces od výskumu, plánovania až po realizáciu nových prvkov a obnova starých je tá cena primeraná,“ uviedol ešte Aty. 


Galéria: 7 fotiek

Aj Vladimír sa s názorom stotožňuje. Podľa neho je potrebné vážiť si pamiatky a históriu, ktorú sme zdedili. „Podľa mňa treba obnoviť aj ostatné pamiatky je ich v Banskej Bystrici dosť,“ doplnil.

Občania majú rôzne názory na hexagonové dielo v meste. Niektorí poukazujú na to, že firmy mohli mať rezervu pri cenotvorbe a že nevyčerpané peniaze sa nevrátili, čo mohlo zvýšiť náklady .

Roman uviedol, že za sumu investovanú do diela by bolo možné vytvoriť veľa iných umeleckých projektov, čo vyvoláva otázky o efektívnosti výdavkov. Pavol oceňuje, že dielo dostalo adekvátnu pozornosť a zdôrazňuje, že investície do verejného priestoru a umenia sú dôležité, pričom by privítal viac takýchto projektov.

Ladislav kritizuje tých, ktorí považujú dielo za predražené, a pripomína, že umelecká práca a materiály nie sú lacné. Tomáš súhlasí a tvrdí, že cena za odborný výskum a špecializovanú realizáciu nie je prehnaná . 

Rozhovor o tom, ako dielo vzniklo a ako prebehla jeho aktuálna rekonštrukcia si môžete vypočuť v podcaste. 


Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo


Prečítajte si viac:



Zdroj: Facebook