Najmodernejšiu kuchyňu v republike budú mať v žiarskej škole. Budúci kuchári budú praxovať v novom prostredí


Foto: Najmodernejšiu kuchyňu v republike budú mať v žiarskej škole. Budúci kuchári budú praxovať v novom prostredí Foto: ziar.sk

V žiarskej Strednej odbornej škole obchodu a služieb budú budúci kuchári variť v najmodernejšom prostredí v krajine. Kuchyňa v škole prejde obrovskou rekonštrukciou. Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) vyhradil na modernizáciu 367 000 eur.

Lenka Štepáneková, hovorkyňa BBSK uviedla: „Stavebné práce zahŕňajú demontáž zastaraného gastro vybavenia, búranie priečky a komplexnú výmenu dlažby a obkladov kuchyne a prevádzky umývania čierneho a bieleho riadu s vyšším hygienickým a bezpečnostným štandardom pri zabezpečení bezbariérovej prístupnosti priestorov praktického vyučovania prevádzky GAUDEAMUS.“

Projekt zahŕňa nielen stavebné úpravy, ale aj modernizáciu zastaraného materiálno-technického vybavenia kuchyne, ktoré už nezodpovedá súčasným štandardom gastro prevádzok.

Na základe nevyhovujúcich podmienok pre vzdelávanie si škola požiadala o príspevok. „Tá technológia, ktorú máme, nie je zlá a dalo by sa s ňou vyučovať ešte aj ďalšie obdobia, ale pokiaľ chceme napredovať s tými najnovšími trendmi, bude rekonštrukcia nevyhnutná,“ vysvetlil riaditeľ školy Miroslav Krajčov. 

Rekonštrukcia kuchyne v odbornej škole v Žiari nad Hronom



Škola nevyhodí všetko vybavenie. Prerozdelí sa do iných učební, v ktorých sa študenti učia variť. Tieto priestory nie sú ale pre verejnosť dostupné. 

Podľa slov riaditeľa školy táto rekonštrukcie prinesie veľký krok v napredovaní v odbornom vzdelávaní a vyučovaní. 

„Keď sa to všetko urobí, bude to jedna z najmodernejších kuchýň, čo sa praktického vyučovania týka, a to nielen v kraji, ale aj v republike,“ dodal riaditeľ školy.

Stavebné práce sú naplánované na obdobie na prázdnin, počas mesiacov, kedy výučba neprebieha. Študenti sa tak vrátia do modernejších priestorov na začiatku školského roka. Takýto plán neobmedzí výučbu študentov. 

Inovácie budú zamerané na zvyšovanie a skvalitňovanie odborných kompetencií žiakov a ich praktických zručností, ktoré sú identifikované ako nedostatočné pri súčasných absolventoch a sú dôležité pre uplatnenie na trhu práce,“ uviedla Lenka Štepáneková na záver. 



Zdroj: ziar.sk