FOTO: Finalisti ankety strom roka. Do finále sa prebojoval strom zo Žarnovice. Kto ďalší?


FOTO: Finalisti ankety strom roka. Do finále sa prebojoval strom zo Žarnovice. Kto ďalší?
Galéria: 16 fotiek
Foto: ekopolis.sk

Nadácia Ekopolis každý rok vyhlási súťaž o najkrajší strom roka. Do finále sa dostalo posledných 12 stromov a medzi nimi sú stromy aj z Banskobystrického kraja. Aj vy môžete rozhodnúť, ktorý strom sa v toohtoročnej súťaži stane víťazom.

Ide už o 22. ročník súťaže strom roka. Hlasovanie sa uzatvára 30. septembra, no posledný dvanásti finalisti sú už známi. Zahlasovať môžete jednoducho na stránke Ekopolis, v súťaži Strom roka 2024.

Sekvojovec mamutí: Z Kalifornie v Žarnovici

Do finále sa prebojoval strom zo Žarnovice, ktorý je starý 100 rokov. Je ním Sekvojovec mamutí, ktorý dosahuje výšku až 50 metrov. Je jedným z piatich bratov v oblasti. Ide o mohutné stromy, ktoré sú schopné dožívať sa veľmi vysokého veku. 

Sekvojovce sa v oblasti Rudno nad Hronom ocitli až z Kalifornie, pretože v roku 1942 ich do našich lesov doniesol Ján Šašváry. Ten ich vysadil na viacerých miestach, no najviac sa im darí práve v spomínanej oblasti v okrese Žarnovica.

Sekvojovec mamutí: pôvodom z Kalifornie

Lipa malolistá: Posledný živý tvor v dedine

300-ročná Lipa ochraňuje dedinu Horné Opatovce už tri generácie. Má 25 metrov na výšku, no na obvod má až vyše tri metre. V dedine, ktorú obyvatelia, kvôli nežiadúcim podmienkam opustili, zostala už len Lipa, ktorá dodnes stojí pri kostole. V jej okolí sa rozprestiera len množstvo odpadu. 

S Lipou sa stretávajú pamätníci obce dodnes aj keď vedia, že dedina má už svoj život za sebou. Lipa sa tak stala strážkyňou obce, ktorá ako kronika nesie spomienky dediny z mnohých generácií. Dnes, je jednou z finalistov súťaže Strom roka 2024.

Lipa malolistá: ochrankyňa zaniknutej dediny

Jarabina oskorušová

20 metrov vysoká, 270 centimetrov široká a 250 rokov stará. Taká je Jarabina oskorušová, ktorá rastie v obci Vyšné Valice v okrese Rimavská Sobota. Do finále sa prebojovala aj ona.


Rozmery, ktoré Jarabina dosahuje sú v okrese veľmi ojedinelé. Typ plodov, ktorý rodí, nikde inde v regióne nenájdete. 

Podobná Oskoruša, len z vedľajšej dediny, vyhrala v roku 2019 súťaž Strom roka. Obyvatelia dediny si na Jarabinu spomínajú ako už pred 70-timi rokmi rozdeľovala dve terasovité role. 

Jarabina oskorušová stará 250 rokov










Zdroj: ekopolis.sk