Ministerstvo prichádza s novinkou. Ak odmietnete pracovnú ponuku, môžete prísť o dávku v hmotnej núdzi


Foto: Ministerstvo prichádza s novinkou. Ak odmietnete pracovnú ponuku, môžete prísť o dávku v hmotnej núdzi Foto: Facebook/Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky

Ministerstvo prichádza s veľkou novinkou. Ak odmietnete pracovnú ponuku, štát vám môže odobrať dávku v hmotnej núdzi. Minister práce Erik Tomáš na tlačovej konferencii predstavil nové opatrenia, ktoré majú znížiť nezamestnanosť a zamedziť zneužívaniu sociálneho systému. 

„Chceme zamestnať a dostať do práce čo najviac Rómov,“ povedal minister na začiatku tlačovej konferencie. Ako to bude v praxi fungovať? Ak nezamestnaný človek odmietne pracovnú ponuku, bude mu odobratá alebo krátená dávka v hmotnej núdzi na 12 mesiacov. Podľa zákona stále platí, že to musí byť taká ponuka, ktorá je pre daného človeka vhodná a zodpovedá jeho schopnostiam. 


Model bude podobný ako pri prácach vo verejnom záujme.  Aj dnes, ak ich človek odmietne a neodpracuje 32 hodín mesačne, je mu odobratá dávka v hmotnej núdzi. Ministerstvo sa rozhodlo súčasný stav rozšíriť aj o situáciu, kedy občan odmietne pracovnú ponuku. 

„Pokiaľ môžeš pracovať, máš pracovať. Inak ti bude odobratá táto dávka,“ odkazuje nezamestnaným Tomáš a dodáva, že rezort chce, aby ľudia v hmotnej núdzi nevykonávali len verejne prospešné práce, ale aby sa reálne zamestnali. 


Nie len na území obce

Ministerstvo navyše plánuje rozšíriť územie, na ktorom sa majú verejne prospešné práce vykonávať. Súčasný zákon o verejnom zriadení o verejnom zriadení hovorí, že občan má tieto práce vykonávať na území svojej obce. 

„Chceme upraviť tak, aby išlo o širšie územie. Napríklad také, na akom sa dohodne združenie obcí. Alebo dokonca na území, ktoré bude v hraniciach okresu. V mnohých prípadoch totiž starostovia nemajú dostatok práce pre týchto ľudí a tak len sedia doma a poberajú dávku v hmotnej núdzi,“ vysvetľuje minister.

Tretie opatrenie sa týka aktivačného príspevku. Ten sa po schválení zmien bude poskytovať vo viacerých úrovniach. V súčasnosti je udeľovaný za aktivizačné služby, teda malé práce v obci či práce pri mimoriadnych situáciách.

Ľudia vykonávajúci verejne prospešné práce dostanú malý aktivizačný príspevok. Vyšší bude udelený tým, ktorí sa rekvalifikujú alebo sa budú chcieť vzdelávať. Najvyšší príspevok dostanú tí, ktorí sa riadne zamestnajú. 

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: