V Rudlovej pribudne verejná kanalizácia. Čo budú pre to musieť urobiť obyvatelia?


Foto: V Rudlovej pribudne verejná kanalizácia. Čo budú pre to musieť urobiť obyvatelia?
Galéria: 7 fotiek
Foto: banskabystrica.sk

Mesto Banská Bystrica dlhodobo naráža na problém odpadových vôd v mestskej časti Rudlová, kde sú tieto vody často vypúšťané do Rudlovského potoka, čo ohrozuje životné prostredie aj zdravie obyvateľov. 

Mesto už dlhšie presadzuje výstavbu verejnej kanalizácie v tejto oblasti a spolupracuje so Stredoslovenskou vodárenskou spoločnosťou (StVS), ktorá v máji tohto roku získala od Ministerstva životného prostredia SR nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako dva milióny eur. Tieto prostriedky sú určené na výstavbu kanalizácie na uliciach Strmá, Pod Banošom, Dedinská a Odbojárov, čo má pomôcť odvádzať splašky do čistiarne odpadových vôd.

Projekt výstavby kanalizácie sa začal už v roku 2012 a konečné technické riešenie kvôli problémom s množstvom vlastníkom bolo schválené až v roku 2017. Projekt výstavby bol rozdelený na dve etapy. 


„V prvej etape projektu sa pred tromi rokmi vybudovalo výtlačné potrubie z miesta budúcej čerpacej stanice do existujúceho zberača, ktorý odvádza splaškové odpadové vody na čistiareň odpadových vôd Banská Bystrica. Počas druhej etapy bola v roku 2022 realizovaná stavebná časť čerpacej stanice, ktorá bude cez výtlačné potrubie transportovať odpadové vody do existujúceho zberača,“ uviedol riaditeľ odboru investičného StVS, a. s., Peter Neuzer.

Galéria: 7 fotiek

Pre realizáciu projektu je nevyhnutné, aby obyvatelia podpísali budúce zmluvy o pripojení na verejnú kanalizáciu.  Majitelia nehnuteľností sa budú musieť pripojiť na verejnú kanalizáciu prostredníctvom vybudovanej kanalizačnej prípojky s revíznou šachtou. Prihlášku na dodávku vody a odvádzanie odpadových vôd je možné nájsť na webovej stránke StVS. Pre pripojenie je možné objednať služby prevádzkovateľa alebo realizovať pripojenie svojpomocne, avšak prepojenie musí byť schválené povereným pracovníkom pred zasypaním výkopu. 

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo


Prečítajte si viac:



Zdroj: banskabystrica.sk