FOTO: Štátna opera v Bystrici sa lúči s Alojzom Harantom. Zomrel najvýraznejší tenorista svojej generácie, píše


FOTO: Štátna opera v Bystrici sa lúči s Alojzom Harantom. Zomrel najvýraznejší tenorista svojej generácie, píše
Galéria: 7 fotiek
Foto: Facebook

Štátna opera v Banskej Bystrici na sociálnej sieti oznámila smrť najvýraznejšieho tenoristu svojej generácie. „S ľútosťou sme prijali správu, že nás navždy opustil dlhoročný kolega a spolupracovník Alojz Harant,smúti nad správou Štátna opera v Banskej Bystrici. Spevák zomrel vo veku nedožitých 75 rokov. 


Alojz Harant bol operným spevákom, tenoristom, ktorý pôsobil na na viacerých operných scénach na Slovensku aj Česku. Spevák spolupracoval so Štátnou operou niekoľko rokov počas svojej kariéry. Bol hosťujúcim umelcom, ktorý účinkoval v inscenáciách banskobystrického divadla. Diváci si ho môžu pamätať z viacerých predstavení ako napríklad z inscenácií Komedianti, Sedliacka česť, Maškarný bál, Cigáni a z mnohých ďalších. 

S Alojzom sa lúči rodina, kolegovia a priatelia. „Česť jeho pamiatke. Nech mu večné svetlo svieti… Keď som prišiel ako hudobník elév do SND, ešte spieval naplno, najmä jeho Ondrej z Krútňavy bol nezabudnuteľný, živelný, autentický, komplexný. Smutný deň pre slovenskú operu,“ spomína na Alojza Marek Bubnič na sociálnej sieti. „V deň, keď sa z tadiaľto poberiem, budeš prvý, koho pôjdem objať tatko,“ napísala v komentári Janka. 

„Lojzo odpočívaj v pokoji. Nikdy nezabudnem, keď si ma uvidel na Hlavnej a tvojim veľkým tenorovým hlasom si zaspieval Viktória. Bolo to už dávno. Ďakujem za priateľstvo. Teraz si to vysoké C zaspievaš v nebi,“ kolegyňa Viktória spomína na momenty s Alojzom. 

Alojz Harant

Alojz pochádza z kysuckej obce Raková, kde sa aj narodil. Jeho otec bol organistom a matka ľudovou speváčkou. Hudba tak bola prítomná v celom jeho živote. Alojz bol vyučeným obrábačom kovov, no počas svojho života prešiel mnohými profesiami. Bol kuričom, frézarom, dláždičom, maliarom a mnohým iným.

Za spevácky vzor si Alojz zobral známeho českého speváka Karla Gotta. Jeho umelecká kariéra sa začala v amatérskych kapelách a pokračovala súkromným štúdiom spevu v Bratislave. Jeho rozhodnutie stať sa operným spevákom padlo na úrodnú pôdu po vypočutí si spevu Pavla Dvorského, ktorého Alojz veľmi obdivoval. 


Galéria: 7 fotiek

Jeho profesionálna spevácka kariéra sa začala po tŕnistých rokoch, počas ktorých brigádoval, kde sa dalo. V roku 1976 začal spevák pôsobiť v zbore Opery Slovenského národného divadla. Sólistom sa stal po jedenástich rokoch pôsobenia v tomto divadle. 

Počas svojej kariéry mnoho precestoval, spolupracoval v rôznych operách a divadlách na Slovensku aj v Česku. 




Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo


Prečítajte si viac:



Zdroj: Facebook, operaslovakia.sk, a Ďalší