Na zvolenskom sídlisku začína od 1. júla ordinovať nová detská lekárka


Foto: Na zvolenskom sídlisku začína od 1. júla ordinovať nová detská lekárka Foto: Facebook/Mesto Zvolen

Župa prostredníctvom svojej Rozvojovej agentúry od 1. júla spúšťa prevádzku pediatrickej ambulancie na najväčšom zvolenskom sídlisku Západ.

Aneta Ševčíková je mladá detská lekárka pôvodom z Bratislavy, ktorá sa rozhodla prácu vo veľkej nemocnici vymeniť za ambulanciu, v ktorej je pripravená postarať sa o 1500 detí.

„Som nesmierne rád, že dnes môžem v našej, v poradí siedmej krajskej ambulancii, privítať ďalšiu pani doktorku. Pre mladých lekárov je nesmierne finančne aj administratívne náročné prejsť do ambulantného sektora a otvoriť si vlastnú ambulanciu - tu sme podali pomocnú ruku my a dnes mám novú pediatričku v okrese, ktorý patrí z pohľadu množstva pediatrov medzi rizikové,“ povedal na slávnostnom otváraní novej ambulancie predseda kraja Ondrej Lunter.



Na Slovensku v súčasnosti chýba 230 pediatrov a priemerný vek pediatrov je takmer 60 rokov.
Toto je podľa jeho slov presne ten dôvod, pre ktorý Banskobystrický samosprávny kraj projekt vlastných krajských ambulancií spustili, aj keď to nie je primárna kompetencia župy. Do vybavenia novej pediatrickej ambulancie župa investovala asi 12-tisíc eur, mladú lekárku odbremení aj od administratívnej záťaže.

„Ponuku BBSK som prijala preto, lebo som chcela zažiť prácu pediatra aj z iného uhla ako je nemocničný lekár na veľkej klinike. Projekt je podľa mňa veľmi prínosný a pomáha mladým lekárom, keďže sníma veľké bremeno pri zriaďovaní vlastnej ambulancie a tiež tým ambulantnú prácu zatraktívňuje aj v nedostatkových
regiónoch,“
povedala Aneta Ševčíková.

Detskú a pľúcnu ambulanciu prevádzkuje Banskobystrický samosprávny kraj v Detve, kardiologické ambulancie má vo Veľkom Krtíši a v Revúcej a všeobecná lekárka pre dospelých ordinuje pod hlavičkou kraja v Haliči aj v Banskej Bystrici.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: