FOTO: Kostol v Horných Opatovciach sa onedlho môže zrútiť. Zaniknutá obec tak príde o jedinú pamiatku


FOTO: Kostol  v Horných Opatovciach sa onedlho môže zrútiť. Zaniknutá obec tak príde o jedinú pamiatku
Galéria: 3 fotky
Foto: ziar.sk

Kostolu sv. Vavrinca v Horných Opatovciach hrozí zničenie v dôsledku zosuvu pôdy a spodnej vody. Geologický prieskum vykonaný v júni potvrdil vážnosť situácie. Kostol je jedinou pamiatka na zaniknutú obec. Rovnakému problému čelí aj skládka odpadu neďaleko kostola. Mesto vyhlásilo havarijný stav. Kostol, kedysi stredisko života miestnych rodákov, teraz čelí poškodzovaniu muriva, omietky a praskaniu stien.

Rímskokatolícky kostol sv. Vavrinca sa nachádza v centre bývalej obce Horné Opatovce, ktorú v roku 1969 vysťahoval štát kvôli nepriaznivým životným podmienkam spôsobeným exhalátmi z novovybudovanej hlinikárne v Žiari nad Hronom. Obyvateľom vtedy hynuli včely, chorľavel dobytok a objavili sa zdravotné problémy. Kostol, teraz takmer zo všetkých strán obklopený skládkami odpadu, je jedinou zachovanou spomienkou na niekdajší živý obecný život.

V poslednom období je stav kostola výrazne zhoršený. Predsedníčka Občianskeho združenia Horné Opatovce, Mária Kadlecová, upozorňuje na opadávajúce murivo, omietku, praskajúce steny a zvlnený terén. Podľa nej veľké problémy spôsobuje aj spodná voda, ktorá narušuje statiku kostola.

„Mierne signály tu už boli, ale v takomto rozsahu to nebolo, ako je to teraz posledné dva - tri roky. Úplne to vidieť, murivo opadáva, škáry sa zväčšujú, je to čistá katastrofa,“ uviedla pani Mária, ktorá dodala, že ďalšie kroky, ktoré budú nasledovať budú známe až po hydrogeologickom posudku, na ktorý práve čakajú.

Zatiaľ nie je možné vykonať žiadne opatrenia, pretože sa čaká na potvrdenie stavu potoka. Kostol je veľký a nádherný, a bolo by veľkou stratou, keby sa nepodarilo ho zachrániť. Pre verejnosť je už dlhšie neprístupný, a teraz nebude dostupné ani jeho okolie. 


„Statik sa tu bol po roku pozrieť a zistil, že je to oveľa horšie, ako to bolo. Vykonané statické posudky jednoznačne odporúčajú kostol ako rizikovú stavbu, ktorá sa musí uzatvoriť a zamedziť v nej prístup nepovolaným osobám, z toho dôvodu tu máme opatrenia,“ vyjadril sa k situácii kostola aj Alojz Mokroš, zástupca vlastníka kostola, ktorým je Spoločenstvo urbáru pozemkové spoločenstvo Horné Opatovce. „Čo bude ďalej, to nevieme povedať. Okolností je veľa a človek prírode nerozkáže, ale veríme, že sa nám kostol podarí zachrániť,“ dodal Alojz Mokroš.

Galéria: 3 fotky

Geológovia považujú situáciu za vážnu

Správa geológov zo štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra, uvádza: „Posudzovaná bola svahová deformácia aktivizovaná výraznejšie v období posledných troch rokov a ktorej intenzita pohybu dosahuje extrémne vysoké hodnoty, pričom sa predpokladá, že pohyb v smere JJV – SSZ môže v skutočnosti predstavovať ešte vyššiu hodnotu posunu.“ 

Odpadová firma chce pomôcť odvodnením územia

Kostol je obklopený skládkami odpadu a plánuje sa ďalšia kazeta skládky v jeho blízkosti. Ministerstvo životného prostredia požiadalo spoločnosť T+T, ktorá spravuje skládky, aby vyhodnotila vplyv novej kazety na stabilitu kostola a okolia. Miloš Ďurajka, predseda spoločnosti T+T, uviedol, že oblasť je zavodnená a podložie nestabilné, čo spôsobovalo problémy pri budovaní skládok, ale riešili to. Spoločnosť plánuje inžinierskogeologický prieskum a je ochotná pomôcť odvodnením územia, čo by mohlo pomôcť aj kostolu.

Mesto zatiaľ situáciu označilo ako havarijný stav, mimoriadna situácia zatiaľ vyhlásená nebude. 

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo


Prečítajte si viac:



Zdroj: ziar.sk