VIDEO: Športovci v Brezne aj tento rok dobyli vežu. Najstarším účastníkom bol 74-ročný Jozef Pribylina


Foto: VIDEO: Športovci v Brezne aj tento rok dobyli vežu. Najstarším účastníkom bol 74-ročný Jozef Pribylina
Galéria: 16 fotiek
Foto: dobyvezu.sk

Niektorí sa na vyhliadkovú vežu v obci Brezno chodia prejsť, iní sa k nej plazia, bežia a zdolávajú náročné prekážky. Práve tak vyzerá športové podujatie Doby vežu. Tento rok sa konal už štvrtý ročník. 

Cez víkend sa na náročnú trať, ktorá preverila kondíciu, silu, vytrvalosť a fyzické aj psychické limity, postavilo 260 súťažiacich z celého Slovenska. Najťažšiu prekážku zdolal iba jeden pretekár.

Súťažiaci museli prekonať takmer 40 prekážok na 7-kilometrovej trati s prevýšením 450 metrov, vrátane plazenia v blate, slackline, ťahania a nosenia dreva, cargo siete, bradiel, šplhania, hákovania a rúčkovania. Prekážky, ktoré nezdolali na prvý pokus, museli kompenzovať angličákmi, inak im hrozila diskvalifikácia.

Galéria: 16 fotiek

„Tento rok bola jedna nová prekážka, 12-metrová ninja dráha, ktorá bola zároveň najťažšia z 39 prekážok. Túto zdolal len jediný pretekár Matej „Macejko“ Ťažký z Brezna. Žiadny súťažiaci nemal možnosť si vyskúšať a natrénovať prekážky, pretože všetky úchyty na konštrukcie sa zakladali v noci, teda pár hodín pred pretekmi,“ uviedol usporiadateľ Marek Janoštiak. Nápad dobyť brezniansku vežu patril práve jemu. 


Organizáciu extrémneho prekážkového behu na Vyhliadkovú vežu Horné lazy opäť zabezpečil športový klub Jašterice Brezno v spolupráci s mestom Brezno a hlavným partnerom Lesmi mesta Brezno, ktoré poskytli materiál na výstavbu prekážok. 


Počasie bolo tento rok ďalšou z prekážok

„Aj napriek nepriaznivému počasiu sa preteky nezrušili a dalo sa vyjsť až na vežu bez ohrozenia života. Ťažšie sa súťažilo prekážkovým pretekárom, keďže všetky prekážky boli mokré a šmykľavé. Horská služba kvôli počasiu poslala až dve terénne autá, ale žiadne vážne zranenia sa našťastie nestali,“ uviedol Marek Janoštiak. 

Podujatie podporili aj dvaja zdravotne znevýhodnení pretekári Miroslav Žilík a Maroš Kudlík, ktorí si zaslúžia obdiv za svoje výkony. Najstarším účastníkom bol 74-ročný Jozef Pribylina. 

Vyhliadková veža v Brezne

Rozhľadňa nad Breznom je jednou z najvyšších vyhliadkových veží na Slovensku, s výškou 40 metrov. Nachádza sa v blízkosti turistického centra, Ski & Bike Mýto, Dedečkovej chaty a Pohanského.

Na trase bol vybudovaný nový náučný chodník s piatimi zastávkami, ktorý je vhodný na školskú výučbu alebo na spoznávanie prírody v okolí Brezna. Trasa je vybavená lavičkami a oddychovými miestami a začína pri vyhliadkovej veži.



Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo


Prečítajte si viac:



Zdroj: brezno.sk, dobyvezu.sk