Nový režim parkovania v Bystrici. O rezidentské karty môžete požiadať už v júli


Foto: Nový režim parkovania v Bystrici. O rezidentské karty môžete požiadať už v júli Foto: pixabay.com

Od 1. septembra 2024 vstúpi v Banskej Bystrici do platnosti nový režim parkovania, ktorý sa dotkne štyroch lokalít: Podlavice, Uhlisko, Severná a Bakossova ulica. Nové opatrenia budú zahŕňať rezidentské zóny, ktoré budú prioritne zamerané na nočnú reguláciu parkovania. Zvýhodnení budú obyvatelia s trvalým pobytom v meste, ktorí si budú môcť vybaviť rezidentskú parkovaciu kartu viazanú na konkrétnu EČV (evidenčné číslo vozidla). Každá domácnosť alebo prevádzka bude môcť získať maximálne dve takéto karty.

Detaily nového parkovacieho režimu

Banskobystričania budú môcť požiadať o rezidentské karty od polovice júla, kedy nadobudne účinnosť príslušné Všeobecne záväzné nariadenie (VZN). Karty umožnia parkovanie v rezidentských zónach a budú platné 24 hodín denne.

Obyvatelia s trvalým pobytom v zóne zaplatia za prvé vozidlo 20 eur ročne a za druhé vozidlo 100 eur ročne. Obyvatelia bez trvalého pobytu v danej zóne, ale s trvalým pobytom v meste a vzťahom k nehnuteľnosti v regulovanej zóne, budú platiť 100 eur ročne. Obyvatelia bez trvalého pobytu v meste, ktorí majú vzťah k nehnuteľnosti v regulovanej zóne, zaplatia 300 eur ročne.

Ako je možné parkovaciu kartu získať? 

Už od polovice júla 2024 budú obyvatelia môcť žiadať o rezidentskú parkovaciu kartu. Mesto zriadilo webovú aplikáciu DataMesta (datamesta.banskabystrica.sk), ktorá umožňuje online vybavenie potrebných formalít z domova. Alternatívne bude možné požiadať o parkovaciu kartu aj v Klientskom centre Mestského úradu. Karta však bude vydaná iba žiadateľovi, ktorý nemá k dňu podania žiadosti žiadne nedoplatky voči mestu.

Implementácia a dopady

Primátor Ján Nosko zdôrazňuje, že tento krok je reakciou na preťaženie parkovacích kapacít v meste. „Naše sídliská nikdy neboli stavané na taký počet automobilov, s akým sa stretávame dnes. V súčasnosti si môže hocikto pred svojím domom zaparkovať aj päť áut, pričom blokuje miesta svojím susedom a mesto nemalo nástroje to regulovať. Preto pracovná skupina zložená z odborníkov MsÚ niekoľko mesiacov pracovala na príprave návrhu regulácie parkovania, ktorá je jediným nástrojom ako urobiť s autami na našich sídliskách poriadok,“ vysvetlil parkovaciu situáciu v meste primátor Ján Nosko.


„Od 1. septembra 2024 zaregulujeme Podlavice, Severnú-Bakossovu ulicu a Uhlisko. V nasledujúcom roku nás čaká Sídlisko, Radvaň, Kráľová a neskôr Sásová a Fončorda. Verím, že si obyvatelia dotknutých lokalít na nový režim parkovania zvyknú a po čase sami vyhodnotia pozitívne prínosy regulovaného parkovania,“ doplnil Nosko.

Stavebné Práce a Prípravy

V týchto dňoch sa už začalo s prípravnými stavebnými prácami. V Podlaviciach sa osádzajú zatrávňovacie panely, ktoré nahradia nespevnené plochy. Na Uhlisku sa plánujú výrazné zmeny v organizácii dopravy vrátane jednosmerných ulíc a obnovy vozovky.

Rezidentské parkovanie bude kontrolované príslušníkmi mestskej polície a mesto plánuje zakúpiť skenovacie vozidlo na zvýšenie efektivity kontroly. Poplatky vybrané v jednotlivých zónach budú reinvestované do zlepšenia parkovacej infraštruktúry v týchto oblastiach.


Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac:



Zdroj: banskabystrica.sk/aktuality