Kde sa v Banskobystrickom kraji môžete bezpečne okúpať? Tu je schválený zoznam jazier


Foto: Kde sa v Banskobystrickom kraji môžete bezpečne okúpať?  Tu je schválený zoznam jazier
Galéria: 8 fotiek
Foto: Facebook

Letná sezóna sa postupne rozbieha vo všetkých kútoch Slovenska. Už aj posledné strediská otvárajú brány pre návštevníkov. Úrad verejného zdravotníctva SR (UVZSR) vydalo zoznam bezpečných jazier a vodných nádrží na území krajiny. Všetky miesta v zozname sú podľa UVZSR vhodné a určené na kúpanie. V článku sú zhromaždené dostupné jazerá v Banskobystrickom kraji. 

Prírodné jazerá sú návštevníkom dostupné autom aj po turistických a cyklo chodníkoch. Po väčšine je vstup k jazerám zadarmo. V niektorých lokáciách si vodiči zaplatia len za parkovacie miesto ale jazerá majú vyhradené miesta aj bez platenia. 

Belianska jazero

Belianske jazero sa nachádza v Banskej Štiavnici, blízko obce Banská Belá, v nadmorskej výške 556,75 metra. Vzniklo pred rokom 1747 a má najvyšší obsah železa, síranov a vápnika zo všetkých banskoštiavnických tajchov. Jazero sa využíva ako rybník a na neorganizované kúpanie. Okolie jazera slúži na organizovanie koncertov pod holým nebom a nachádzajú sa tam dva bufety a chatky na ubytovanie.

Dolno Hodružské jazero

Dolno Hodrušské jazero sa nachádza v Chránenej krajinnej oblasti Štiavnických vrchov, ktoré sú sopečného pôvodu. Je jednou z umelých nádrží vybudovaných v Banskoštiavnickej oblasti na zachytávanie dažďovej a snehovej vody. Jazero bolo súčasťou rozsiahleho vodohospodárskeho systému na odčerpávanie spodnej vody z baní. Dnes je obľúbeným miestom na rekreáciu a turistiku.

Klinger

Jazero Klinger sa nachádza v blízkosti Banskej Štiavnice. Ide o umelú nádrž, ktorá vznikla v rámci banskoštiavnického vodohospodárskeho systému. Táto nádrž bola rovnako ako iné v okolí vybudovaná na účely baníctva. Jazero sú obklopené krásnou prírodou Štiavnických vrchov a je obľúbeným miestom na turistiku a rekreáciu. V súčasnosti slúži nielen ako historická pamiatka, ale aj ako miesto pre oddych a kúpanie.

Drieňok

Rekreačný areál prírodného kúpaliska Drieňok (Teplý Vrch) sa nachádza v malebnom prostredí juhovýchodnej časti Slovenského Rudohoria, v obci Teplý Vrch (okres Rimavská Sobota). Vodná nádrž  bola napustená v roku 1981 a slúži na závlahy, ochranu pred povodňami a chov rýb.

Rekreačný komplex bol vybudovaný ako doškoľovacie stredisko a od roku 1991 slúži aj pre rekreáciu a školy v prírode. V roku 2004 prešiel kompletnou rekonštrukciou pre environmentálnu výchovu a od roku 2016 je prevádzka obnovená po rekonštrukcii nádrže.

Pláž Ormet

Pláž Ormet sa nachádza pri Veľkom Kolpašskom jazere, neďaleko obce Banský Studenec v okrese Banská Štiavnica. Je obľúbeným miestom na rekreáciu a ponúka návštevníkom možnosti kúpania, opaľovania a piknikovania v krásnom prostredí Štiavnických vrchov.

Pláž je vybavená základným zázemím, vrátane bufetov a sociálnych zariadení, čo z nej robí ideálne miesto na letný oddych pre rodiny aj jednotlivcov. Okolie pláže Ormet je tiež vhodné na turistiku a cyklistiku, čím poskytuje široké spektrum aktivít pre návštevníkov.

Počúvadlianske jazero

Počúvadlianske jazero, často nazývané aj Počúvadlo, je jedno z najznámejších a najnavštevovanejších jazier v oblasti Štiavnických vrchov. Nachádza sa neďaleko Banskej Štiavnice a je súčasťou historického banskoštiavnického vodohospodárskeho systému. 

Dnes je Počúvadlianske jazero populárnou rekreačnou destináciou, ponúkajúcou možnosti kúpania, člnkovania, rybolovu a piknikovania. Okolie jazera je obklopené hustými lesmi a turistickými trasami, vrátane obľúbenej trasy na vrchol Sitna, ktorý ponúka nádherné výhľady na okolitú krajinu.


Galéria: 8 fotiek

Ružiná - pri obciach Divín a Ružiná

Jazero pri obci Ružiná, často označované ako Ružinská priehrada, je významná vodná nádrž nachádzajúca sa v okrese Lučenec na juhu Slovenska, neďaleko obcí Ružiná a Divín. 

Okolie nádrže je vybavené rekreačnými zariadeniami, kempingami a chatkami. V blízkosti sa nachádza obec Divín, ktorá je známa svojím hradom Divín, historickou pamiatkou ponúkajúcou nádherné výhľady na priehradu a okolitú krajinu.

Veľké Kolpašské jazero

Veľké Kolpašské jazero ponúka možnosti kúpania, člnkovania a rybolovu. Okolie jazera je vhodné na turistiku a cykloturistiku, s možnosťou prechádzok po okolitých vrchoch a lesných cestách. Jazero je tiež obklopené prírodnou krásou Štiavnických vrchov, čo pridáva k jeho atraktivite pre návštevníkov hľadajúcich oddych v prírode.

Veľké Richňavské jazero

Veľké Richňavské jazero je umelá vodná nádrž nachádzajúca sa v južnej časti Slovenska, v blízkosti obce Richňava v okrese Rimavská Sobota. Toto jazero bolo vybudované ako súčasť vodohospodárskeho systému na zachytávanie dažďovej vody a reguláciu tokov.

Veľké Richňavské jazero je obľúbené medzi rybármi a rekreantmi. Ponúka možnosti na rybolov rôznych druhov rýb a tiež je vhodné na vodné športy, ako sú člnkovanie a plachtenie.

Jazero je tiež dôležitým habitatom pre vtáky a ďalšie živočíchy, čo prispieva k jeho ekologickej hodnote a atraktivite pre milovníkov prírody.

Vindšachtské jazero

Vindšachtské jazero sa nachádza v okrese Levice na juhu Slovenska, blízko obce Vindšachty. Jazero slúži nielen ako zdroj vody, ale aj ako rekreačné a turistické miesto.

Okolie Vindšachtského jazera je obľúbené medzi návštevníkmi pre svoju prírodnú krásu a pokojnú atmosféru. Ponúka možnosti na rybolov, kúpanie a rôzne vodné aktivity. Okolitá príroda a lesnaté oblasti sú vhodné na prechádzky a cyklistiku.




Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo


Prečítajte si viac:



Zdroj: uvzsr.sk, Facebook, kamnavylet.sk, a ďalší