Zvolenčanka Nikol hľadá vhodné miesto na kúpanie so psíkom. Aké miesta jej odporúčajú domáci?


Foto: Zvolenčanka Nikol hľadá vhodné miesto na kúpanie so psíkom. Aké miesta jej odporúčajú domáci? Foto: pixabay.com

Počas teplých letných dní takmer každý hľadá vhodné miesto na ochladenie sa. Ide o kúpaliská, jazerá alebo aquaparky. Naši štvornohí miláčikovia sa ale potrebujú schladiť tiež, no nie na všetky miesta sa s  vami dostanú. 

Na sociálnej sieti hľadala Zvolenčanka Nikol vhodné miesto na kúpanie psa počas leta. „Viete mi prosím poradiť, kde sa dá ísť kúpať so psom maximálne hodinu cesty autom zo Zvolena? Hľadáme niečo, kde majú psy povolený vstup, ale môžeme sa tam kúpať aj my ľudia bez toho, aby nám zliezla koža,“ pýta si rady od ďalších psičkárov

Niektorí odporúčajú Štiavnické jazerá a tajchy. No nie na všetkých je povolený vstup pre psov. V roku 2022 sa na jazerách pri Banskej Štiavnici nariadil zákaz psov. Malo ísť o občiansku iniciatívu. Niektorí návštevníci jazier z nariadenia boli nadšení, psičkári boli pobúrení. Zákaz psov na Štiavnických jazerách je podľa nariadenia platný každý rok od mája do konca decembra. 

Dodnes sa niektorí stretli s pokutovaním za kúpanie psa v jazere. „Nie každému sa chce platiť pokuty, keď zakomplexovaní ľudia volajú stále policajtov. Darmo odídete na druhú stranu jazera, vždy sa nájde dôchodca, ktorý si dá tú námahu a príde vám oznámiť, že volá políciu, lebo pes,“ opísala vlastnú skúsenosť Timea. 

„Na Belianske jazero psíky nesmú. Niektoré ďalšie majú tiež zákaz, ale určite nájdete tajch, kde psíky ísť môžu,“ napísal v komentároch Daniel. 

Miesta kam sa so psom dostanete

Šachtičky,“ sú podľa psičkárov jedným z miest kde sa okúpať so psom dá. Veľmi si pochvaľujú a odporúčajú aj pláž, ktorá je určená priamo pre psov. Nachádza sa v obci Ružiná. „Je tam zriadená pláž pre psíkov, pre ľudí ale ťažší vstup keďže to tam od rastlín moc nevyčistili,“ odporučila miesto Mia. 


V komentároch objavujú aj ďalšie tipy na kúpanie sa so psom. Prístup je psom povolený na vodnej nádrži pri obci Breziny, v Gudrónových jamách pri Predajnej alebo v priehrade Kanianka pri Bojniciach. 

Hodruša Hámre alebo Krpáčovo.Tam majú psíky povolené plávanie,“ napísala tip Maťka. Ďalším z miest vhodných pre vašich miláčikov môže byť krupinská alebo môťovská priehrada.

Počas vysokých teplôt sa môžu psy prehriať ale i prechladnúť


Riziká, ktoré číhajú na psov počas leta

S pribúdajúci teplotami psom v zavretých bytoch alebo na záhradách, kde sa nemajú ako schladiť, nie je ideálne. Psom môže pri vysokých teplotách hroziť prehriatie. Preto sa neodporúča aby majitelia od svojich psov počas vysokých teplôt očakávali vysokú aktivitu. 

Psy sa chladia aj pomocou povrchu láb, a preto nie je vhodná prechádzka po rozpálenom asfalte ale skôr zvoľte vychádzku v lese, či na poľnej ceste. Srsť je jednou z bariér, ktorá psa chráni pred teplotami. Letné strihy tak vašim miláčikom nepomôžu ale uškodia. 

Prechladnutie je jedným z rizík, ktoré psy podstupujú, pokiaľ sa majiteľ nespráva zodpovedne a primerane. Psičkári si často myslia, že pre psa je vhodné poriadne schladenie. Často tak psa vykúpu a následne ho umiestnia do chládku. Toto môže by pre psa veľkým rizikom prechladnutia. Ako uvádza blog pre starostlivosť o psa, srsť miláčika uschne len na povrchu, no pri pokožke zostáva vlhká a studená. Pes sa tak ochladí a hrozí mu prechladnutie močových ciest a kĺbov. S prechladnutím sa spájajú aj zápaly tkanív, nervov a zaparenia rán.



Zdroj: Facebook, slovakia.travel, krasneslovensko.eu