FOTO: Záhadná postavička z Banskej Bystrice mnohým prekáža. Od ľudí si často pýta peniaze


FOTO: Záhadná postavička z Banskej Bystrice mnohým prekáža. Od ľudí si často pýta peniaze
Galéria: 2 fotky
Foto: Facebook

Kedysi bol známou osobou námestí Banskej Bystrice „Bystrický Elvis”, dnes je to tento mladík. Bystričania ho poznajú z námestí, či z jeho prechádzok po sídliskách pri obchodných domoch. Postava bystrických ulíc je známa už vyše 10 rokov. 

Pred pár rokmi chodil v ošarpaných šatách a s ruksakom, no dnes ho obyvatelia mesta môžu stretnúť jedine v saku s motýlikom a klobúkom na hlave. Aj keď ho stretol už asi takmer každý, pre mnohých Bystričanov je stále záhadou. 


Obyvatelia Banskej Bystrice s ním majú pozitívne, ale aj negatívne skúsenosti. Popri milých slovách a modlitbách, ktoré okoloidúcim rozdáva, si občas vypýta aj nejaké to euro. Tí, ktorí sa s ním už stretli a nemajú pozitívny zážitok, si už na jeho milé slová dávajú pozor. 


Popri pár eur si občas vypýta zaplatenie nákupu. Pri niektorých sa zastaví len na kus reči, popraje pekný deň a odchádza. „Ten vám popraje aj nemožné a miliónkrát sa za vás pomodlí a samozrejme nejaké euríčko, či by nebolo sa spýta,“ Tomáš opisuje bežné stretnutie s mladíkom. 

Sú ale aj takí Bystričania, ktorí sú z mladíka otrávení. Poznajú vraj jeho praktiky a nemali s ním pozitívne skúsenosti. Zažili ho keď mu kupovali nákup, alebo mu nestačilo to, čo mu ponúkli. Majitelia podnikov na námestí s ním tiež nemajú dobré skúsenosti. Na terasách sa objavuje aj niekoľkokrát denne, čo zákazníkom prekáža. „Keď vám príde do reštaurácie otravovať zákazníkov aj 5x za deň, máte ho ozaj dosť,“ vyjadrila sa Jana.

Obyvatelia Bystrice spomínajú aj na ďalšie postavy mesta. Mnohí sa pamätajú na starú pani, ktorá žobrala pri Kauflande a úsmevné spomienky majú aj na spomínaného Bystrického Elvisa, ktorý už pár rokov nie je medzi nami. 


Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo


Prečítajte si viac:



Zdroj: Facebook/Banská Bystrica - kam mieriš?