Na petíciu za nové divadlo v Banskej Bystrici zostáva už len jeden deň. Zatiaľ má 3 000 podpisov


Foto: Na petíciu za nové divadlo v Banskej Bystrici zostáva už len jeden deň. Zatiaľ má 3 000 podpisov Foto: pixabay.com

Činohra v Banskej Bystrici má dlhú a bohatú históriu, ktorá sa začala písať už na konci 19. storočia. Mesto, známe svojou kultúrnou a umeleckou tradíciou, je domovom viacerých významných divadelných súborov a inštitúcií, ktoré prispievajú k bohatému divadelnému životu regiónu.

Petícia za nové divadlo

Občania Banskej Bystrice sa obracajú na primátora a poslancov krajského zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a vyzývajú ich k zriadeniu novej profesionálnej umeleckej inštitúcie. Organizátorom petície je Juraj Benčík, Diana Javorčíková, Pavol Puskeiler, Gabriela Dianová a Atila Béreš. 

Petíciu online doposiaľ podpísalo viac ako 1 000 občanov a na podpisové hárky dalo svoj podpis viac ako 2000, no do konca petície zostáva už len jeden deň. Pokiaľ chcete túto petíciu podporiť svojim podpisom, môžete tak spraviť na mojapeticia.sk

Petícia vyzýva mesto Banská Bystrica a Banskobystrický samosprávny kraj, aby zrekonštruovali bývalý Dom Kultúry ROH ZVT, aby zachránili tento architektonický skvost a vytvorili moderné kultúrne centrum. Vyzývatelia tiež žiadajú, aby nový Dom kultúry obsahoval profesionálne divadlo so stálym umeleckým súborom a podporoval tradíciu činoherného divadelníctva v meste.


Juraj Benčík

Juraj Benčík, slovenský divadelný umelec a pedagóg, po absolvovaní VŠMU v Bratislave začal svoju kariéru ako herec v Martine. Viedol činohru vo Zvolene a neskôr pracoval v bábkovom divadle Na Rázcestí v Banskej Bystrici. Vo svojej bohatej kariére spolupracoval s divadlami v Bratislave, ako aj v zahraničí, vrátane angažmá v Cirque du Soleil. Je autorom viac ako 17 divadelných inscenácií a má za sebou viac ako 30 divadelných réžií.

Činohra v Banskej Bystrici 

Prvý písomný záznam o divadelných predstaveniach v Banskej Bystrici pochádza z roku 1576, keď sa na protestantskom gymnáziu inscenovala renesančná dráma „Komédia o Saulovi“. Predstavenia sa konali v priestoroch školy. Kočovné divadelné spoločnosti z Talianska, Nemecka a Česka vystupovali na námestí, prinášajúc ľudové činoherné komédie a bábkové divadlo.

Mestské divadlo z roku 1841

V roku 1841 bolo v Banskej Bystrici otvorené prvé mestské divadlo s krytým javiskom, nachádzajúce sa v dnešnej historickej Radnici na Námestí SNP. Bolo drevené a pravidelne sa v ňom hrali činoherné predstavenia v nemčine a maďarčine, a výnimočne aj v slovenčine. Divadlo zhorelo v roku 1908 a nové bolo postavené až v roku 1930. 

Národný dom a Divadlo Andreja Sládkoviča

Národný dom bol otvorený v roku 1930 a slúžil ochotníkom, ktorí každý rok pripravili niekoľko inscenácií. V roku 1956 bol činoherný súbor premenovaný na Divadlo Andreja Sládkoviča. V roku 1959 boli herci vyhnaní zo svojho priestoru komunistickým režimom. Od roku 1979 pôsobili v Dome kultúry ROH ZVT.

Dom kultúry v Banskej Bystrici/Zdroj: ilustračné

Po odovzdaní petície s vyše 3000 podpismi bude mesto rokovať o zvážení a prípadnej realizácie projektu. S otázkami, či a ako bude mesto reagovať na petíciu, sme sa obrátili priamo na kanceláriu mesta Banskej Bystrice. Správu budeme aktualizovať. 



Zdroj: mojapeticia.sk, a Ďalší