Banskobystrický kraj sa inšpiroval Škótskom. Ako jediný pokračuje v boji proti menštruačnej chudobe


Foto: Banskobystrický kraj sa inšpiroval Škótskom. Ako jediný pokračuje v boji proti menštruačnej chudobe Foto: pixabay.com

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pred dvoma rokmi začal bojovať proti menštruačnej chudobe. Vo viacerých kultúrnych a vzdelávacích inštitúciách zabezpečuje hygienický potreby pre ženy a dievčatá. Nateraz je jediným na Slovensku.

„Začnem faktami. Pred mesiacom vyšla aj štúdia spoločnosti MMS, podľa ktorej 16 percent žien občasne zažíva problém s tým, že nemá finančné prostriedky na to, aby si kúpilo menštruačné pomôcky a dve percentá z nich majú tieto finančné problémy na kúpu menštruačných pomôcok, pravidelne,“ vyjadril sa Ondrej Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja. „Pred dvomi rokmi, keď sme si robili prieskum na našich školách, tak sme prišli k tomu, že približne až jedna štvrtina študentiek na našich školách má takýto problém,“ uviedol Ondrej Lunter.

Podľa jeho slov aj kvôli takýmto problémom študentky častejšie vynechávali výučbový proces. Vzorom pre kraj bolo Škótsko, ktoré má už niekoľko rokov zavedené bezplatné hygienické potreby na dámskych toaletách na všetkých školách.

S takouto politikou začal kraj v auguste roku 2022 a pokračuje s ňou až dodnes na všetkých stredných školách. Projekt je rozbehnutý a funkčný v 59 školách a slúži vyše 5 500 študentkám. „Na päťdesiatich štyroch školách mala táto politika úspech, to znamená neboli s ňou spojené vôbec žiadne problémy,“ uviedol Lunter. 


Pred začatím boju proti menštruačnej chudobe sa predpokladali problémy ako krádeže hygienických pomôcok, nového druhu odpadu, či zaťaženie verejného rozpočtu. Žiadne z obáv sa počas dvoch rokov nepotvrdili. Krajský rozpočet vyčleňuje pre túto politiku 12 000 eur, čo ako Lunter uviedol, je spodná hranica podľa očakávaní. 

Kraj sa na základe dobrých skúseností rozhodol, že zavedie túto politiku do ďalších 31 inštitúcií prevažne kultúrneho charakteru. Pôjde o divadlá, knižnice a iné kultúrne vzdelávacie inštitúcie, ktoré kraj zastrešuje. 



Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac:



Zdroj: Facebook, spravy.rtvs.sk