VIDEO: Zvolenskí gymnazisti prerobili pesničku od Horkýže Slíže. Stala sa z nej nová školská hymna


Foto: VIDEO: Zvolenskí gymnazisti prerobili pesničku od Horkýže Slíže. Stala sa z nej nová školská hymna Foto: Youtube/Gymnázium Ľudovíta Štúra Zvolen

Žiakom Gymnázia Ľudovíta Štúra vo Zvolene sa podarilo prerobiť známu skladbu od kapely Horkýže Slíže. Ako priblížil študent Richard Vojtek, nápad vznikol ešte pred letom 2022. Od zástupcu vtedy dostal spolu so spolužiakom Lukášom Ondrejkom úlohu vytvoriť novú školskú hymnu.

Richardovi sa počas letných prázdnin zapáčila skladba Banda tupých hláv od nitrianskej skupiny. „Dostal som nápad prespievať ju na „banda múdrych hláv“ a spraviť z toho novú školskú hymnu. Hneď som zavolal spolužiakovi Lukášovi a povedal mu o svojom nápade. On ešte v ten večer napísal text.” 


Žiaci pracovali na hymne počas ďalšieho školského roka 2022/2023 a zároveň hľadali členov do školskej kapely. Na konci roka mala hymna premiéru na slávnostnom ukončení školského roka. V ďalšom školskom roku našli nových členov a spravili štúdiovú nahrávku hymny.

Na jej nahrávaní sa podieľali žiaci v zložení: Richard Vojtek (4.B, klavír), Lukáš Ondrejka (4.B, gitara), Jakub Ulianko (septima A, spev), Elisa Luptáková (tercia A, spev), Liliana Psárska (kvarta A, spev), Martin Mrenica (1.A, elektrická gitara) a Marek Rehák (1.B, bicie).

Ku skladbe sa podarilo natočiť aj videoklip. „Moja predstava zahŕňala obrazy kapely, ako hrá hymnu v jednotlivých priestoroch školy, o ktorých spieva. Svoje nápady som prediskutoval s Lukášom a ďalším spolužiakom Tomášom, ktorý vo voľnom čase fotí a natáča rôzne akcie. Najväčším prianím bolo natočiť refrén na streche školy. Boli by sme ako “Beatlesáci”, keď hrali koncert na streche. Našťastie, vedenie školy môj mierne šialený nápad odobrilo.”



Peniaze dostali od vedenia školy

Keďže nahrávanie bolo treba zaplatiť, požiadali Radu rodičov školy a vedenie školy o financie. Po udelení súhlasu si dohodli termín v štúdiu. Pre všetkých členov školskej kapely to bola nová skúsenosť, pretože nikto z nich predtým v štúdiu ešte nič nenahrával.

Pesnička má slúžiť na propagáciu školy a na interné účely, akými sú otvorenie a ukončenie školského roka, športové súťaže či odovzdávanie maturitných vysvedčení. Žiaci majú v pláne osloviť aj Horkýže Slíže. Chcú kapelu informovať, že skladba bude určená iba pre potreby školy a dúfajú v pozitívnu spätnú reakciu.

Riaditeľka sa najskôr zľakla

K novej hymne sa pre našu reakciu vyjadrila aj riaditeľka gymnázia Ivetta Vidová. „Pred rokom som sa trochu zľakla, keď mi kapela povedala, že urobia školskú hymnu na skladbu Banda tupých hláv.“ Keď však počula text a kapela skladbu odprezentovala pred celou školou, tušila, že bude mať úspech.

„Som veľmi hrdá na našich žiakov, že do toho išli, obetovali vlastný voľný čas na skúšky, nacvičovali celé hodiny po vyučovaní v klubovni a okrem toho stíhali vlastné mimoškolské aktivity - školu, niektorí maturitu a prijímačky na VŠ,“ dodala riaditeľka.

Richard Vojtek potvrdil, že na pesničku majú zatiaľ veľmi dobré odozvy. „Spoločne s Lukášom sme ju pustili ľuďom z nášho okolia a všetkým sa páčila. Jediné, čo nás mrzí, je to, že už neuvidíme reakcie nových spolužiakov, ktorí prídu na školu, keďže odchádzame na vysoké školy.“

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: