Samospráva investovala viac ako milión eur do modernizácie Strediska sociálnych služieb na Uhlisku


Stredisko sociálnych služieb na Uhlisku prešlo významnou rekonštrukciou

Foto: Samospráva investovala viac ako milión eur do modernizácie Strediska sociálnych služieb na Uhlisku
Galéria: 12 fotiek
Foto: banskabystrica.sk

Samospráva od roku 2018 investovala viac ako 1 000 000 eur do Strediska sociálnych služieb na ulici 9. mája na Uhlisku. Finančné prostriedky z mestského rozpočtu umožnili modernizáciu vonkajších aj vnútorných priestorov, nákup nového vybavenia a debarierizáciu objektu prostredníctvom výstavby lôžkového výťahu.

Minulý rok prebehli ďalšie stavebné práce, ktoré výrazne zlepšili prostredie pre seniorov, zdravotne znevýhodnených obyvateľov aj zamestnancov. Samospráva aktuálne žiada eurofondy vo výške 1,2 milióna eur na ďalšie vylepšenia, vrátane zelených striech a vodozádržných opatrení, ktoré pomôžu reagovať na klimatické zmeny.

Objekt vo vlastníctve mesta prešiel za posledné roky rozsiahlymi úpravami. Počiatočné práce zahŕňali výmenu okien a dverí, inštaláciu nového zdroja tepla, obnovu pavilónov a nákup polohovateľných postelí a atypického nábytku. Pristavenie výťahu, rekonštrukcia poschodí a ďalšie zásahy prispeli k zvýšeniu kvality poskytovaných služieb. V minulom roku sa investovalo do interiérového aj exteriérového vybavenia, vrátane dreveného záhradného altánku, grilu, exteriérových hier a vyvýšených záhonov na pestovanie byliniek.

„Vlani sa nám podarilo vybudovať aj spojovaciu chodbu medzi pavilónmi, čím sa celý objekt prepojil, čo uľahčilo prácu zamestnancom. Zároveň sme tým vytvorili priestor pre klientov, ktorí ju veľmi radi využívajú na prechádzky v interiéri za nepriaznivého počasia. Vo vnútri zariadenia zároveň  pribudol priestor pre návštevy rodinných príslušníkov našich klientov. Dobudované boli schody za účelom splnenia podmienok požiarnej ochrany. Staré pôvodné terasy nahradili nové spevnené plochy. Investovali sme aj do vonkajšieho oplotenia i elektrickej brány, čím sme zvýšili bezpečnosť v okolí strediska,“ uviedla pre banskabystrica.sk Ivana Kružliaková, vedúca Odboru sociálnych vecí.


Galéria: 12 fotiek

Samospráva má pripravený ďalší projekt na zlepšenie Strediska sociálnych služieb, ktorý plánuje realizovať z mimorozpočtových zdrojov.

„Som rád, že sa nám postupne darí naše objekty rekonštruovať, hoci sú financie v mestskom rozpočte, z dôvodu legislatívnych zmien, obmedzené. Aj preto sme sa zapojili do výzvy Ministerstva životného prostredia SR zameranej na zavádzanie opatrení, ktoré nám pomôžu reagovať na klimatickú zmenu. V prípade, že budeme úspešní, zariadenie na Uhlisku bude mať zelené strechy, zároveň sa zameriame na zavedenie vodozádržných opatrení. Plánujeme nahradiť nepriepustné povrchy priepustnými, modernizovať riadenie spotreby tepla, čím dosiahneme zníženie energetickej náročnosti objektov, zníženie emisií CO2 i úsporu finančných prostriedkov,“ doplnil primátor Ján Nosko. 






Zdroj: banskabystrica.sk

Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj