Zakresliť na mape anjela? Na cyklomaratóne v okolí Banskej Bystrici sa to dá


Foto: Zakresliť na mape anjela? Na cyklomaratóne v okolí Banskej Bystrici sa to dá Foto: bystrickýanjel.sk

Aktívny športový dejateľ a cyklista si pred ôsmimi rokmi pri mapovaní trás všimol, že po prejdení cyklistického okruhu v okolí Banskej Bystrice v mape zakreslí postavu anjela. Ten je aj jedným z prvkov mestského banskobystrického erbu. Presne takto v roku 2016 vznikla myšlienka cyklomaratónu pre nadšencov cestnej cyklistiky. 

Akciu Bystrický anjel čaká tento rok 8.ročník. Už túto sobotu vyrazia desiatky účastníkov maratónu na okruh dlhý 122 kilometrov. Počas športovania prekonajú prevýšenie 2000m. Cyklomaratón je otvorený pre všetkých. Hobby jazdcov i profesionálov, ktorí majú chuť stráviť deň na bicykli a zažiť krásu okolia Banskej Bystrice. Súťažiaci majú možnosť súťažiť na akomkoľvek type bicykla. „Pomerne unikátny koncept spoločnej jazdy s bojom na horských prémiách umožňuje, aby si každý prišiel na svoje,“ vyjadril sa k akcii cyklista Ján. 

Preteky majú aj súťažnú časť, v ktorej budú kategórie mužov a žien prekonávať stúpania. Cyklisti s najväčším počtom bodov sa stanú víťazmi súťaže o najlepšieho vrchára. Maratón sa začína aj končí na námestí SNP v Banskej Bystrici. Súťažiaci počas vyše 100 kilometrovej trasy prejdú skrz celé mesto a budú pokračovať obcami Vlkanová, Dúbravica, Šalková a Horná Mičiná. Účastníčka Jana zo Zolnej absolvovala už 6 ročníkov Bystrického anjela. „Zakaždým to bolo niečo nové, zaujímavé. Áno, je to náročná, no hlavne kolegiálna cyklojazda,“ napísala.



Minulé ročníky Bystrického anjela

Akcia nie je len o športe ale aj o dobrej nálade, výhľadoch a spoznaní nových, ďalších nadšencov cyklistiky. Akciu športovci ukončia záverečným posedením v banskobystrickom podniku. „Partia bola a je vždy perfektná. No a posledné ročníky sa už krásne rozrástli o účastníkov nielen z blízkeho okolia, pretože takúto jazdu proste treba zažiť a vychutnať si ju plnými dúškami,“ doplnila Jana. 




Zdroj: bystrickyanjel.sk, Facebook