Hypotéky budú lacnejšie. Za pôžičku by sme mohli platiť o desiatky eur menej ako doteraz


Mesačné splátky hypoték by mali byť o desiatky eur lacnejšie

Foto: Hypotéky budú lacnejšie. Za pôžičku by sme mohli platiť o desiatky eur menej ako doteraz Foto: canva.com

Európska centrálna banka (ECB) uvoľnila menovú politiku prvýkrát od roku 2019. To znamená, že úroky v bankách postupne klesnú. Dôvodom je spomalenie tempa rastu spotrebiteľských cien v eurozóne a zlepšenie inflačného výhľadu. Úrok znížila zatiaľ len o 25 stotín percenta, no trend znižovania úrokov má pokračovať.

V praxi to znamená, že za pôžičku budeme platiť o desiatky eur menej ako doteraz. Napríklad, mesačná splátka 100-tisícovej 30-ročnej hypotéky nás vyjde z pôvodných 507 na 492 eur. Predpokladá sa, že tento rok klesnú sadzby ešte dvakrát, čo by mesačnú splátku v tomto modelovom príklade znížilo až na 463 eur, píše portál tvnoviny.sk. 

Hypotéky budú pre ľudí lacnejšie

Lacnejšie pôžičky môžu výrazne finančne pomôcť mnohým domácnostiam nielen na Slovensku, ale aj krajinám v celej Európskej únii. Rada guvernérov na základe aktualizovaného hodnotenia výhľadu inflácie, dynamiky základnej inflácie a transmisie menovej politiky usúdila, že nastal čas na zmiernenie reštriktívneho nastavenia menovej politiky. Úrokové sadzby v eurozóne sa predtým nezmenili deväť mesiacov po sebe. Od zasadania Rady guvernérov v septembri 2023 však inflácia klesla o viac ako 2,5 percentuálneho bodu a inflačný výhľad sa výrazne zlepšil.

„K zmierneniu inflačných tlakov a očakávaní na všetkých horizontoch prispela reštriktívna menová politika ECB, uviedla Rada guvernérov. Nastavenie menovej politiky totiž tlmilo dopyt a ukotvilo inflačné očakávania, čo výrazne prispelo k ochladeniu tempa rastu spotrebiteľských cien,“ uviedla Európska centrálna banka.

ECB zaviedla vysoké úroky v Európskej únii v snahe bojovať proti inflácii. Keď inflácia rastie, banka zvyšuje úrokové sadzby, aby obmedzila výdavky a investície, čím znižuje tlak na rast cien. Rada však upozornila, že napriek pokroku v uplynulých štvrťrokoch zostávajú domáce cenové tlaky silné. Dôvodom je vysoký rast miezd. Inflácia preto zrejme zostane nad cieľovými dvomi percentami aj v budúcom roku.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj