Žiar nad Hronom zamestnal robotických záhradníkov. V parku testujú automatické kosačky


Foto: Žiar nad Hronom zamestnal robotických záhradníkov. V parku testujú automatické kosačky Foto: Facebook/Mesto Žiar nad Hronom

Ak ste si v Žiari nad Hronom všimli malé, tiché zariadenia, ktoré sa pohybujú po trávnikoch v Parku Štefana Moysesa, boli to najnovšie mestské robotické kosačky. Tieto moderné technológie, konkrétne modely od značky Husqvarna, momentálne prechádzajú testovacou fázou, aby sa zistila ich efektivita a prínos.

Robotické kosačky sú navrhnuté na automatické a pravidelné kosenie trávnikov bez potreby manuálneho zásahu. Ich hlavnou úlohou je udržiavať trávniky rovnomerne pokosené, čím prispievajú k estetickému vzhľadu a podporujú zdravší rast trávy.


Tieto kosačky fungujú na princípe automatizácie a využívajú pokročilé technológie na efektívne kosenie. Pomocou GPS a ohraničovacích káblov presne vedia, kde je potrebné kosiť, a môžu byť jednoducho navigované. Majú batériový pohon, ktorý zabezpečuje tichý chod a automatické vrátenie do nabíjacej stanice, keď je batéria vybitá. Zároveň je to ekologickejší variant zdroja energie. Ak kosačka narazí na prekážku alebo je zdvihnutá, automaticky sa vypne, čo zvyšuje bezpečnosť prevádzky. Kosačky je možné programovať na pravidelné a rovnomerné kosenie, čo podporuje hustejší a zdravší rast trávy. Navyše, všetko sa dá jednoducho monitorovať a ovládať prostredníctvom aplikácie.

Robotické kosačky sú nielen technologickým pokrokom, ale majú byť aj krokom smerom k ekologickejšej a efektívnejšej údržbe našich verejných priestranstiev. Mesto momentálne sleduje ich výkon.



Zdroj: Facebook/Mesto Žiar nad Hronom