Je zem plochá alebo guľatá?, pokračuje bizarná diskusia. Prieskum odhalil, čo si o tom myslia Slováci


Foto: Je zem plochá alebo guľatá?, pokračuje bizarná diskusia. Prieskum odhalil, čo si o tom myslia Slováci Foto: iStock

Neprešiel ani mesiac od vyhlásenia vysoko postaveného úradníka z rezortu kultúry Lukáša Machalu o tom, že v skutočnosti nevieme, či je zem plochá lebo guľatá. Okolo generálneho tajomníka úradu ministerstva kultúry sa vo verejnom priestore strhla mela.

Čo si však v skutočnosti myslia Slováci? Súhlasia s názorom, ktorý v posledných rokoch globálne rastie na sile, alebo sa spoliehajú na vedecké tvrdenia? Na túto otázku sa rozhodla odpovedať agentúra Market research agency -MNFORCE, ktorá ešte v apríli vykonala prieskum na vzorke tisícky našincov.


„Dnes na Slovensku aktuálna téma  a zároveň prvá otázka v našom prieskume o KONŠPIRÁCIÁCH, ktorého výsledky postupne budeme publikovať,“ napísal agentúra na sociálnej sieti. Výsledky prieskumu však podľa ich tvrdení spoločnosť rozhodne nepotešia, Slováci to totiž rozhodne nevidia jednoznačne.

Zem je podľa významnej časti Slovákov plochá

Z prieskumu na vzorke 1000 respondentov starších ako 18 rokov vyplýva, že mierne nadpolovičná väčšina z nás (59%) zastáva vedecký názor o tom, že naša planéta ma tvar rotačného elipsoidu, zjednodušene je teda guľatá. Zarážajúcim záverom prieskumu bol fakt, že každý piaty respondent (21%) sa nevedel k tejto otázke vyjadriť. Napokon, až 20 percent respondentov, teda takmer rovnaký počet, si myslí, že zem guľatá nie je


Zaostávame aj za našimi susedmi

Agentúra sa totožný prieskum rozhodla organizovať aj u našich bratov Čechov. Výsledky u nášho západného suseda boli však neporovnateľné. V prieskume na totožnej vzorke 1000 respondentov starších ako 18 rokov sa až 90 percent opýtaných vyjadrilo v prospech guľatej zeme. K téme sa nevedelo vyjadriť len 7 percent opýtaných. Napokon, len 3 percentá respondentov sa k otázke vyjadrili v nesúlade s vedecky zhodným štandardom o tom, že planéta zem je guľatá.

Zdroj: Market research agency -MNFORCE