Žiar nad Hronom postaví novú budovu pre ľudí s mentálnym postihnutím či duševnými poruchami


Foto: Žiar nad Hronom postaví novú budovu pre ľudí s mentálnym postihnutím či duševnými poruchami Foto: ziar.sk

V Žiari nad Hronom plánuje Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) postaviť novú budovu pre účely Domova sociálnych služieb (DSS) Doména. Aktuálne sa spracúva projektová dokumentácia pre stavebné povolenie. Mesto o tom informovalo na svojom webe.

DSS Doména je organizačnou zložkou ZSS Lipa Žiar nad Hronom, pričom poskytuje sociálnu službu ambulantnou formou pre deti, mladých dospelých a dospelých s mentálnym postihnutím, s duševnými poruchami a poruchami správania s kapacitou 16 klientov.



Novostavba zariadenia sociálnych služieb bude situovaná v susedstve nemocnice na Sládkovičovej ulici na pozemku vo vlastníctve BBSK. „Bude sa jednať o modernú, prízemnú, plne bezbariérovú budovu s kapacitou 25 klientov, s dostatočnými priestormi pre terapie, záujmovú činnosť a oddych, ako aj so zázemím pre zamestnancov,“ uviedla hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

Dôvodom výstavby je najmä bezbariérovosť, obmedzené priestory a nedostatočná kapacita terajšej budovy na Ulici SNP č.64.  BBSK plánuje na financovanie výstavby použiť nenávratné zdroje z Operačného programu Slovensko.

„Predbežné odhadované náklady na výstavbu sú cca 2,5 miliónov eur, výsledná suma však vzíde až z verejného obstarávania na zhotoviteľa,“ dodala Štepáneková.