Objavovanie temnej histórie. V Kremničke začali s archeologickým výskumom miesta masových popráv


Temná história Kremničky. Na mieste masových popráv začal unikátny výskum

Foto: Objavovanie temnej histórie. V Kremničke začali s archeologickým výskumom miesta masových popráv Foto: Ilustračné/iStock.com

V mestskej časti Kremnička, ktorá je známa svojou tragickou históriou z čias druhej svetovej vojny, začal archeologický výskum, ktorý je tu prvý svojho druhu. Tento projekt, iniciovaný samosprávou, má za cieľ získať nové podklady pre rozšírenie pásma pamiatkovej ochrany v tejto lokalite.

Od apríla 1945 do roku 1948 bolo z masových hrobov v Kremničke exhumovaných 747 tiel, čo z tohto miesta robí jednu z najtemnejších kapitol slovenskej histórie. Pamätník obetiam fašizmu tu dodnes pripomína tieto tragické udalosti. Pred dvoma rokmi sa mesto rozhodlo zabezpečiť historický a dokumentačný výskum týchto lokalít. Na základe žiadosti samosprávy bol v roku 2022 objekt protitankovej priekopy a bunkra zapísaný do Ústrednej evidencie vojnových hrobov.

Archeologický výskum v Kremničke je realizovaný na základe rozhodnutia Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici. Ide o priestory protitankovej priekopy, povstaleckých bunkrov a lokalitu Pod Stráňami, kde došlo k popravám a pochovaniu obetí. Nie všetci vlastníci pozemkov však umožnili vykonanie výskumu, čo sa týka najmä lúky pod pamätníkom, ktorá slúžila ako zhromaždisko obetí.


Prvá fáza výskumu zahŕňala jednodňový povrchový prieskum s detektormi kovov, ktorý sa uskutočnil v polovici apríla. V máji a júni prebiehali sondáže protitankovej priekopy a betónového bunkra s cieľom identifikovať miesta popráv. Výskumný tím sa na jeseň zameria na druhú fázu výskumu, ktorá bude pokračovať v hĺbkovom skúmaní týchto lokalít.

Okrem skúsených archeológov z Katedry archeológie UKF v Nitre sa do projektu zapájajú aj doktorandi, študenti bakalárskeho a magisterského stupňa, ako aj dobrovoľníci z Banskej Bystrice a okolia. 

Tento rok si pripomíname 80. výročie od vypuknutia Slovenského národného povstania. Výsledky výskumu v Kremničke môžu byť mementom tohto výročia a symbolom snahy o ochranu našej histórie.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Zdroj: Facebook/Mesto Banská Bystrica

Bratislava
Bratislava
Košice
Nitra
Trenčín
Nitra
Prešov
Trnava
Žilina
Košice
Trnava
Trenčín
Prešov
Žilina