FOTO: Pomôžte získať 50-tisíc eur na obnovu pamiatky v Banskobystrickom kraji. Ktorej dáte svoj hlas?


FOTO: Pomôžte získať 50-tisíc eur na obnovu pamiatky v Banskobystrickom kraji. Ktorej dáte svoj hlas? Foto: nadaciavub.sk

Iniciatíva Poklady Slovenska sa už 15 rokov venuje osvete a obnove ohrozeného kultúrneho dedičstva. Nadácia VÚB má aj tento rok v pláne podporiť záchranu ďalšieho historického objektu či diela sumou 50-tisíc eur.

Nadácia pomohla v rámci súťaže zreštaurovať okrem fresiek v Starej Haliči napríklad dielo Majstra Pavla z Levoče, vitráže v Spišskej Kapitule či vzácny barokový organ v Španej Doline. Obnovou prešli aj Leopoldova brána v Komárne, Bajčiovská veža na Orave, celoslovensky unikátny lodný mlyn v Kolárove, koncertná sieň historického Domu Albrechtovcov v Bratislave a viacero ďalších pamiatok.

Spomedzi všetkých tohtoročných nominácií už tradične komisia expertov vybrala deväť pamiatok a o pridelení grantu rozhodujú ľudia verejným hlasovaním. Vybrať si môžete do 15. júna na tomto odkaze. Svoj hlas môžete dať aj trom pamiatkam z Banskobystrického kraja, ktoré si v nasledujúcich riadkov bližšie predstavíme.

Lutherova biblia z roku 1555 a Notitia Mateja Bela

Jednou z najvzácnejších kníh v Štátnej vedeckej knižnici je unikátna Biblia z roku 1555, ktorá bola preložená Martinom Lutherom do nemčiny. Je viazaná v psej koži a zdobí ju 165 ručne kolorovaných drevorezov. Zachovali sa iba 2 exempláre a ten druhý sa nachádza v Cambridge. K popularite Lutherovej Biblie prispel nielen Gutenbergov vynález kníhtlače, ale aj zrozumiteľný štýl prekladu, ktorý priblížil latinské texty jednoduchým ľuďom.

Druhým vzácnym dielom sú Historické a zemepisné vedomosti o súvekom Uhorsku, ktoré napísal polyhistor, encyklopedista a filozof Matej Bel v 18. storočí. Knižnica vlastní druhý diel tohto vzácneho diela „Notitia Hungariae novae historico-geographica“, ktoré je ojedinelým vedeckým zdrojom informácií o dejinách, geografii, etnikách a sociálnom zložení súvekého Uhorského kráľovstva. Obe zbierky sú síce zdigitalizované, ale na bádateľské a výskumné účely je nevyhnutné vyhotoviť ich reprodukciu.


Gotické nástenné maľby

Rímskokatolícky kostol sv. Kataríny Alexandrijskej v Sáse pri Zvolene pochádza z 13. storočia. Pri jeho obnove sa nečakane našla ojedinelá gotická nástenná maľba, ktorou je pravá freska z polovice 15. storočia. Znázorňuje Ježiša Krista, svätice, fragment postavy sv. Barbory, scénu Ukrižovania, 4 evanjelistov – sv. Marek s okrídleným levom, sv. Lukáš s okrídleným býkom, sv. Matúš s Božím človekom a sv. Ján s orlom.

Pod evanjelistami sú zachované fragmenty postáv apoštolov. Freska je dielom majstra stredoeurópskeho významu, pravdepodobne talianskej proveniencie. Zreštaurovanie vzácnych gotických fresiek bude prínosom k záchrane odkazu prejavov vyspelého sakrálneho umenia obdobia gotiky na našom území.

Kaplnka Hildegarda v kúpeľnom parku

Kaplnka sv. Hildegardy stojí v kúpeľnom parku Sliač. Pochádza z 19. storočia a je ojedinelou sakrálnou stavbou evokujúcou antickú stĺpovú architektúru. Dala ju postaviť rakúska arcikňažná Hildegarda, ktorá bola nielen vzdelaná, ale aj veľmi pobožná. V rokoch 1936 až 1938 bola kaplnka rozšírená o novú svätyňu a doplnená nástennými maľbami významného slovenského maliara Jozefa Hanulu.

Jeho rukopis sa vyznačoval pastelovým koloritom s doznievajúcou tendenciou secesnej maľby. V kolekcii SNG sa nachádza viacero dobových fotografií kaplnky sv. Hildegardy, ktoré dokumentujú jej postupný vývoj a zmeny. Kaplnka je významnou urbanistickou, krajinárskou, architektonickou, umeleckou, remeselnou a historickou pamiatkou.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: