Rodák zo Žarnovice hviezdi v Prahe. Martin Vaculík sa zapísal do histórie speedway


Foto: Rodák zo Žarnovice hviezdi v Prahe. Martin Vaculík sa zapísal do histórie speedway Foto: Michal Krupa

Martin Vaculík sa opäť zapísal do histórie, keď na Speedway Grand Prix v Prahe získal v poradí už tretie víťazstvo. Toto prestížne podujatie, ktoré sa konalo v hlavnom meste Českej republiky, prilákalo stovky slovenských fanúšikov, ktorí prišli podporiť svojho favorita napriek nepriaznivým predpovediam počasia.

Speedway, známy tiež ako plochá dráha, je motocyklový šport, kde jazdci súťažia na oválnych škvárových dráhach. Ide o krátke a dynamické preteky, ktoré zvyčajne pozostávajú zo štyroch kôl, pričom motocykle nemajú brzdy. Jazdci musia preukázať nielen rýchlosť, ale aj vysokú úroveň technických zručností, keďže ovládanie motocykla v zákrutách na šmykľavom povrchu je viac ako náročné.

Organizátorom prípravu sťažil dážď, no dráhu sa im podarilo ochrániť pomocou nepriepustných plachiet, čo umožnilo pretekom začať s miernym meškaním. Rodák zo Žarnovice už od začiatku dokazoval, že mu pražská dráha sedí. Hoci v prvej jazde prehral súboj s obhajcom svetového titulu Bartoszom Zmarzlikom, neskôr dominoval vo väčšine jázd. Jeho výkon nadchol nielen slovenských, ale aj českých fanúšikov, keďže miestni pretekári zaostali za očakávaniami.

V nadstavbovej časti pretekov Martin pokračoval vo víťaznom ťažení. Po triumfe v semifinále si mohol vyberať dráhu ako prvý vo finále, čo využil na maximum. Z modrej dráhy vystrelil dopredu a bez väčších problémov si udržal vedenie až do konca. Celý štadión burácal na počesť jeho triumfu.


S týmto víťazstvom vstúpil Martin Vaculík do klubu elitných jazdcov, ktorí dokázali trikrát za sebou vyhrať tú istú Grand Prix. Pred ním sa to podarilo len Jasonovi Crumpovi a Taiovi Woffindenovi, tiež v Prahe. Rekordér Tomasz Gollob drží prvenstvo so štyrmi víťazstvami v rade v Bydgoszczi. Martin má teraz všetko pred sebou, okrem titulu majstra sveta, ktorý je jeho ďalším cieľom.

V celkovom poradí sa Martin Vaculík dostal späť do prvej šestky a opäť má šancu bojovať o medaily. Bartosz Zmarzlik mierne zvýšil svoj náskok a mieri za piatym titulom majstra sveta, no cesta je ešte dlhá a čaká ich sedem ďalších Grand Prix. Martin sa vyjadril, že prichádzajú dráhy, ktoré mu sedia, čo mu dáva veľkú nádej na ďalšie úspechy.

Speedway Grand Prix pokračuje 15. júna vo švédskej Mallile. 

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac:



Zdroj: speedwayclub.sk