Poznáme súperov, s ktorými sa stretnú naši hokejisti na budúcoročnom šampionáte


Foto: Poznáme súperov, s ktorými sa stretnú naši hokejisti na budúcoročnom šampionáte Foto: SZĽH/Andrej Galica

V tohtoročných majstrovstvách si naši chlapci splnili svoje zadanie podľa plánov. Postup do štvrťfinále bol príjemným osviežením po sérii neúspešných šampionátov. Naše smelšie plány skrížil favorit turnaja. Postup nám znemožnil výber Kanady, ktorý nás v semifinálovom zápase zdolal 6:3.

Tohtoročná zostava však ukázala, aký potenciál sa skrýva v našej hokejovej mládeži. Napriek nízkemu priemernému veku sme dosiahli nečakaný úspech. V budúcom roku sa oči všetkých fanúšikov ľadového hokeja budú upierať smerom k Dánsku a Švédsku. V šampionáte pre rok 2024 máme už aj jasných súperov. Na ľade arény vo švédskom Štokholme sa proti nám postavia aj jasní favoriti.

Skupinu odohráme vo Švédsku, čaká nás ťažká skúška

Zloženie skupín, vďaka ktorému vieme, na čo sa musíme pripraviť, je dnes už jasné. Na jar 2025 si tak v Štokholme zahráme proti výberu Kanady a Fínska, ktorí rok čo rok dokazujú svoje hokejové kvality. Podceniť by sme nemali ani korčuliarov zo severu, domáci Švédi, ktorí nás vo finálovom zápase tohtoročnej B-skupiny zdolali v pomere 6:1 sa tak proti nám postavia aj v budúcom roku. Podceniť by sme nemali ani výber Lotyšska, ktorý nás v tomto roku prekvapil výhrou v samostatných nájazdoch. 

Vo Švédsku sa postavíme aj proti výberu ešte stále neoťukaných Rakúšanov a Francúzov, ktorí len o vlások unikli vyradeniu zo skupiny. Staronovým hráčom, ktorý budúcoročný šampionát doplní, je Slovinsko, ktoré bude našim siedmim súperom v budúcoročnej A-skupine.

Zdroj: IIHF


Zlatí Česi si zahrajú v Dánsku

Ani v budúcoročnom šampionáte sa tak pravdepodobne nestretneme s našimi západnými bratmi. Český, dnes už aj zlatý výber, si tak zahrá v dánskom Herningu. Dánsku B-skupinu však ani zďaleka neobišli silní hráči. Zlatých Čechov tak na dánskom ľade doplnia výbery USA a strieborného Švajčiarska. Silným súperom v dánskej skupine by sa mohlo stať aj Nemecko či národný výber domáceho Dánska.

Prekvapením v skupine sa môžu stať aj národné výbery Kazachstanu a Nórska, ktoré so sebou nesú povesť nečakane náročného súpera. Prírastkom v tohtoročných majstrovstvách sa stane aj výber nášho suseda- Maďarska, ktoré sa na šampionáte IIHF objavilo znova po ročnej pauze v A divízii.

Zdroj: IIHF