FOTO: V Žiari nad Hronom dokončujú autobusovú čakáreň. Ktorá služba bude spoplatnená?


FOTO: V Žiari nad Hronom dokončujú autobusovú čakáreň. Ako aktuálne vyzerá?

FOTO: V Žiari nad Hronom dokončujú autobusovú čakáreň. Ktorá služba bude spoplatnená?
Galéria: 4 fotky
Foto: ziar.sk

Už niekoľko týždňov prebiehajú rekonštrukčné práce na budovaní čakárne pre cestujúcich v Žiari nad Hronom. Ako informuje mesto na svojom webe, vzniká v priestoroch bývalej herne za poštou, smerom k predajni mobilného operátora.

Mesto na tento účel schválilo dotáciu vo výške 33-tisíc eur, pričom objekt rekonštruujú Technické služby Žiar nad Hronom spol. s. r.o. Autobusovú čakáreň s kapacitou 51 miest na sedenie budú ľudia môcť využívať už čoskoro. Podľa prvotných plánov by mala byť otvorená denne do 22:00.


Mesto chce zrekonštruovať aj autobusovú stanicu

Žiar nad Hronom v roku 2023 zrušil prenájom centrálnej autobusovej stanice a začal ju prevádzkovať cez Technické služby. „Pripravili sme projekt jej rekonštrukcie, ktorú chceme v budúcom roku začať realizovať. Zároveň sme okamžite začali riešiť dlhodobý problém s čakárňou, ktorá tu doposiaľ nebola a so sociálnymi zariadeniami, ktoré veľmi zle fungovali. Už o niekoľko týždňov sprístupníme ľuďom novú čakáreň aj s dôstojnými sociálnymi zariadeniami,“ povedal primátor Peter Antal pre Mestské noviny.

Aktuálne v čakárni dokončujú obklady vo vybraných miestnostiach a vkladajú kabeláž do stropných panelov na nové osvetlenie miestností. V priebehu nasledujúcich dní plánujú osadiť sanitu do pánskych WC, aj do miestností pre mamičky či do WC pre invalidov. Toalety budú pre čakajúcich platené.


V súčasnosti sa tiež pracujú aj na vizualizácii vonkajšieho vzhľadu autobusovej čakárne s jej viditeľným označením. „Pretože sa objekt čakárne nachádza na slnečnej strane, plánujeme nechať prekrytú aj aj celú vonkajšiu dĺžku slnolamom. Opravíme a farebne upravíme konštrukciu nad preskleniami. Vymeníme plachtu a riadne autobusovú čakáreň označíme. Plánujeme aj na určitých miestach šípkami usmerniť čakajúcich, kde sa autobusová čakáreň nachádza. Do presklených vitrín umiestnime aj orientačný plán s vyznačením autobusovej čakárne,“ uviedol konateľ Technických služieb Igor Rozenberg.

Podľa jeho slov si cestujúci budú môcť zakúpiť aj jednoduché občerstvenie prostredníctvom dvoch automatov, z ktorých jeden automat určený na jednoduché snacky a druhý automat bude mliečny. Čakáreň tiež bude pod dohľadom kamerového systému.

Práce dokončia už čoskoro

Predpokladané ukončenie prác v súvislosti s čakárňou bolo naplánované na koniec mája, podľa Rozenberga sa však môžu o pár dní predĺžiť.

Na autobusovej stanici chce mesto zrekonštruovať aj prestrešenie nástupíšť a spevnené plochy, pôvodný asfalt by mala nahradiť nová dlažba a doriešená by mala byť i bezbariérovosť stanice s bezbariérovými prístupmi. V rámci projektovej dokumentácie samospráva požaduje aj návrh mobiliáru, lavičiek, odpadkových košov, osvetlenia a digitálnych informačných tabúľ či zelene.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu




Prešov
Bratislava
Bratislava
Košice
Trenčín
Nitra
Žilina
Trnava
Trnava
Trenčín
Nitra
Košice
Prešov
Žilina