V Brezne opravujú strechu telocvične. Hrdzavela a bola v zlom stave, žiaci musia cvičiť inde


V Brezne opravujú strechu telocvične. Hrdzavela a bola v zlom stave

Foto: V Brezne opravujú strechu telocvične. Hrdzavela a bola v zlom stave, žiaci musia cvičiť inde Foto: brezno.sk/M.B.

Brezno opravuje strechu telocvične na Základnej škole s materskou školou Karola Rapoša. Bola vo veľmi zlom stave a preto mesto pristúpilo ku komplexnej oprave. Telocvičňa je načas zatvorená a škola realizuje náhradné formy výučby telesnej výchovy.

Ako informuje mesto na svojom webe, Základná škola na Pionierskej 4 bola postavená v 70-tych rokoch minulého storočia. Súčasne s hlavným objektom vybudovali aj telocvičňu. Jej strešnú krytinu Brezno opravovalo už niekoľkokrát tým, že bola nalepená nová hydroizolačná vrstva.



Ako povedal primátor Tomáš Abel, stropné plechové dosky boli v štádiu pokročilej korózie a lokálne nespĺňali požadované kritériá bezpečnosti a spoľahlivosti. Nevykonanie nutných opráv v najbližšom období by mohlo spôsobiť ďalšiu deštrukciu nosných stavebných konštrukcií a ohrozenie zdravia zamestnancov a žiakov školy.

Podľa slov vedúceho odboru investičného Ivana Kamenského kompletne vymenia celú strešnú konštrukciu vrátane nosných častí, okrem priehradových oceľových väzníkov. „Bol tu reálny predpoklad statického zlyhania stropných plechodosiek. Ich korózia bola spôsobená viacerými faktormi a keďže išlo o neodvetranú jednoplášťovú strechu, vznikala z dôvodu kondenzácie vodných pár priamo v strešnej konštrukcii, ale tiež zatekaním do strešných vrstiev.“

Práce na výmene strechy potrvajú dva mesiace. Celkové náklady predstavujú sumu 147 266,80 eura, pričom breznianska samospráva získala dotáciu 100-tisíc eur z Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR. Zvyšok dofinancuje z vlastného rozpočtu. Mesto plánuje aj opravu strešnej konštrukcie nad jedálňou a družinou v Základnej škole s materskou školou Pionierska 2 a vzduchotechniky v kuchyni.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj