Nová Rooseveltova nemocnica prinesie zmeny dopravy pre vodičov aj chodcov. Čo sa chystá?


Foto: Nová Rooseveltova nemocnica prinesie zmeny dopravy pre vodičov aj chodcov. Čo sa chystá? Foto: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.Roosevelta Banská Bystrica

Ako sme vás informovali, výstavba novej Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici sa vďaka nedávnemu podpisu zmluvy so zhotoviteľom stane už čoskoro realitou‍️. Na jeseň začnú búracie práce a v decembri je plánované začatie samotnej výstavby v priestoroch súčasného areálu. Podľa plánu by mala byť odovzdaná do užívania do konca roku 2028.

Súčasné vedenie si uvedomuje, že výstavba a stavebný ruch budú mať vplyv najmä na dopravu a životné prostredie. Preto sa obrátili na odborníkov, ktorí im navrhli také opatrenia, ktoré pomôžu zmierniť negatívne dopady a zlepšia dopravnú situáciu.


„Parkovanie, ale aj dopravné zápchy sú v okolí našej nemocnice dlhodobým problémom. Preto sme pri hľadaní riešení zvolili trošku iný prístup. Našim hlavným cieľom je vytvoriť prostredie, kde je aktívna a udržateľná doprava prvou prirodzenou voľbou,“ uviedla nemocnica.


Jej cieľom nie je vytlačiť individuálnu automobilovú dopravu z nemocnice a jej okolia. Pristúpila však k riešeniu situácie „z iného uhla”. Chce vytvoriť kvalitné podmienky pre aktívne formy ostatnej dopravy, najmä prioritne zlepšiť verejnú dopravu. Opatrenia majú skrátiť čas prepravy pre cestujúcich, zvýšiť plynulosť a tým zlepšiť dostupnosť nemocnice pre všetkých.

Ďalšími opatreniami chce nemocnica zvýšiť efektivitu križovatiek ich reguláciou, vybudovať kvalitné pešie a cyklo koridory z južnej a západnej strany nemocnice a zvýšiť bezpečnosť všetkých chodcov v bezprostrednej blízkosti nemocnice.

„Jednotlivé opatrenia vám postupne predstavíme, pretože nám záleží na tom, aby ste o nich vopred vedeli a mohli ste sa na zmeny pripraviť. Chceme sa poďakovať, že rokovania o navrhovaných zmenách sa stretli s ich pochopením, záujmom a ústretovosťou. Veríme, že to spoločne zvládneme a na konci tohto procesu budeme mať nemocnicu, ktorá bude poskytovať špičkovú starostlivosť, na ktorú budeme všetci hrdí,“ dodala nemocnica.