Nové EČV spôsobujú niektorým vodičom problémy na parkoviskách. Kamerový systém ich nechce načítať


Foto: Nové EČV spôsobujú niektorým vodičom problémy na parkoviskách. Kamerový systém ich nechce načítať Foto: canva.com

Nové slovenské evidenčné tabuľky používajú motoristi od januára 2023. Viaceré platené parkoviská odvtedy prešli na nový systém snímania evidenčného čísla vozidla (EČV), no zdá sa, že nie všetci majitelia a prevádzkovatelia parkovísk pristúpili na inováciu. Niektorí vodiči totiž hlásia pri vstupe a výstupe z parkoviska problémy so správnym nasnímaním EČV, informujú tvnoviny.sk.

Problémy majú vodiči najmä na menších súkromných parkoviskách, ktorých majitelia na novší systém ešte neprešli. Moderné systémy sú totiž drahé. Práve tu nastáva problém, keďže kamery so starým systémom umiestnené pri rampách nevedia správne nasnímať evidenčné číslo vozidla. Vodičov, ktorým číslo kamera nesprávne zaznamenala, rampa pri východe z parkoviska nepustí. V časovej tiesni to dokáže spôsobiť poriadny problém.


Systém nevie načítať špeciálne EČV

Štát verejnosť ubezpečoval, že ide len o dočasný problém, no po vyše roku stále pretrváva. Nesprávne načítanie čísla evidujú najmä tí, ktorí majú špecifickú poznávaciu značku. Problém spôsobujú evidenčné čísla s vlastnou textovú formu, iným typom písma alebo neštandardnou farbou. V tomto prípade ide aj o elektromobily, ktoré majú písmo EČV zelené.

Kamerový systém má s takýmito značkami problém, nedokáže ich správne rozpoznať a vodiči tak majú na lístku vždy nejakú chybu. Jednou z možností, ako komplikáciu odstrániť, je aktualizácia kamerového systému.