V Banskej Bystrici chýbajú detskí psychiatri. Situácia v regióne je podľa mesta alarmujúca


Foto: V Banskej Bystrici chýbajú detskí psychiatri. Situácia v regióne je podľa mesta alarmujúca Foto: Pexels

V meste pod Urpínom je nedostatočný počet detských psychiatrov. Pokiaľ ide o dostupnosť psychiatrickej starostlivosti pre deti a mládež, Banská Bystrica vychádza spomedzi krajských miest najhoršie.

S cieľom poukázať na tento problém zorganizoval banskobystrický Odbor sociálnych vecí MsÚ pracovné rokovanie s viacerými aktérmi, ktorí sa práci s deťmi v meste venujú. Zúčastnili sa ho zástupcovia mesta, BBSK, Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou, Fakultnej nemocnice s poliklinikou F.D.Roosevelta, Centra prevencie a poradenstva, Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, občianskych združení a ďalších verejných štátnych inštitúcií. Online bola prítomná aj hlavná odborníčka MZ SR pre detskú psychiatriu Terézia Rosenbergerová a predsedníčka sekcie detskej a dorastovej psychiatrie Slovenskej psychiatrickej spoločnosti Zuzana Matzová.


„Naše deti musia cestovať za špecialistami do vzdialenejších miest, čo nie je žiadúce, vzhľadom na ich psychické zdravie. Tejto téme je potrebné sa venovať, obzvlášť v dnešnej dobe plnej rôznych nástrah,“ povedal Martin Majling, 2. viceprimátor mesta Banská Bystrica.


Situácia v banskobystrickom regióne je alarmujúca. Absentuje ambulantná starostlivosť detských psychiatrov, ktorí by prijímali nových pacientov, no zároveň by fungovali aj v akútnom režime. Zúčastnení sa zhodli, že jedinou možnosťou je zatraktívniť pracovnú pozíciu pre vyštudovaných detských psychiatrov rôznymi benefitmi, bonusmi či bývaním.

V prípade, že je u maloletých zistený problém, ktorý je potrebné riešiť v odbornej psychiatrickej ambulancii, je náročné dostať sa k pomoci. Zúčastnení ocenili ambíciu samosprávy poukázať na tento problém, hoci mesto samotné nemá adekvátne možnosti, ako ho vyriešiť.

„Na celom Slovensku je celkovo 40 detských psychiatrov, z toho sú mnohí na dôchodku. Naša mládež je v zlom stave, nehovoriac o ukrajinských deťoch s rôznymi traumami. Mladí ľudia sú negatívne ovplyvňovaní sociálnymi sieťami, nemá s nimi kto pracovať a nemáme ich kde prijať. Z chorých detí zdravý dospelý človek nevyrastie. Čakacie doby na ambulantné vyšetrenia či hospitalizáciu sú niekoľkomesačné. Som vďačná, že máte snahu a zvolali ste toto stretnutie, a  ako jediná samospráva ste prejavili záujem o riešenie danej témy,“ uviedla Terézia Rosenbergerová.

Mesto Banská Bystrica má vo svojej pôsobnosti napríklad aj zariadenia núdzového bývania, v ktorých vyrastajú deti z málo podnetného prostredia. Často potrebujú pomoc, v meste ju ale nevedia nájsť. „Ak nebudeme mať zdravé deti, tak keď dospejú, môže to mať nežiaduci dopad na celé mesto a spoločnosť,“ dodal Karol Langstein z Oddelenia sociálnej a krízovej intervencie MsÚ v Banskej Bystrici.