Detva predáva rozostavanú budovu okresného úradu, na jej dokončenie nemá peniaze


Foto: Detva predáva rozostavanú budovu okresného úradu, na jej dokončenie nemá peniaze Foto: detva.sk

Nedokončená budova okresného úradu v Detve zrejme nebude plniť svoj pôvodný účel a zmení sa na bytovku. Po tom, ako prešla zo štátu na mestskú samosprávu, bolo jedným z prvých krokov vedenia mesta objednanie statického posudku. Ten mal dať odpoveď na otázku, či potrebné budovu zbúrať alebo jej nájsť nové využitie. Informovalo o tom mesto na svojom webe.

Podľa posudku je budova v pomerne dobrom statickom stave. Statik nenašiel výraznejšie poruchy vo vodorovných a zvislých nosných konštrukciách či v základoch. Nepotvrdili sa ani obavy z prelomenej kanalizácie.



Voda v suteréne sa objavuje po dažďoch, pretože v minulosti niekto ukradol dažďové zvody. Vodu zo suterénu pravidelne odčerpávajú dobrovoľní hasiči,“ uviedlo mesto.

Keďže na dokončenie budovy by mesto potrebovalo nájsť v rozpočte viac ako tri milióny eur, rozhodlo sa ju predať. Poslanci mestského zastupiteľstva na svojom aprílovom tento zámer zasadnutí schválili. Mesto už medzičasom vyhlásilo verejnú obchodnú súťaž.

Minimálna celková kúpna cena, ktorú samospráva požaduje, je 999 999 eur. Verejnú obchodnú súťaž na predaj vyhlásili 13. mája. Záujemcovia môžu svoje návrhy posielať do 30. júna. Budova stojí v Detve od konca 90. rokov minulého storočia a v minulosti ju vlastnilo Ministerstvo vnútra SR.